Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Градња музеја Николе Тесле од националног значаја

Градња музеја Николе Тесле од националног значаја

Београд, 20. август 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће Влади Србије упутити иницијативу да се изградња новог музеја посвећеног Николи Тесли прогласи пројектом од националног значаја.

Михајловић, која председава Координационом телу за праћење изградње новог музеја "Никола Тесла" је, указавши на значај који тај светски признати научник има за Србију, њене грађане, али и цео свет, рекла да ће Влада Србије преузети улогу инвеститора, и да је на последњој седници овог тела донета одлука о вршењу инвеститорских права.

Реализација овако значајног пројекта који би подразумевао изградњу јединственог културног и научно-истраживачког простора са централним објектом - новим музејом ''Никола Тесла'', има национални значај и као такав природно је да буде у власништву државе, додала је она.

У плану је, како је нагласила, да се на простору марине "Дорћол" изгради центар који би у свом комплексу обухватао и пратеће садржаје попут центра за промоцију науке, центра за информационе технологије, центра за промоцију археолошких истраживања, потом центре за дигитализацију, роботику, микроелектронику, биоинжењеринг и друго.

Она је објаснила да је у питању прототип нове генерације музеја који ће бити мултидисциплинаран и мултифункционалан, јер је идеја да створимо једну платформу која ће спајати науку, културу и уметност.

Михајловић је најавила и да ће до 10. септембра бити дефинисани сви услови за почетак реализације пројекта изградње музеја.

За две недеље имаћемо детаљно разрађен план даљих активности, дефинисане процедуре и решене имовинско-правне односе, јер наш циљ је да до краја године изаберемо инвеститора и започнемо изградњу овог важног пројекта, додала је она.

Комплекс у оквиру којег ће бити изграђен нови музеј "Никола Тесла" са пропратним садржајима налази се на територији општине Стари град, у марини "Дорћол" и обухватиће простор од 4,5 хектара. У питању је историјско језгро Београда које треба оживети.

У оквиру те парцеле биће задржана и термоелектрана "Снага и светлост" која је изграђена између 1930. и 1932. године, а 2013. одлуком Владе проглашена је спомеником културе.

Координационом телу за праћење изградње новог музеја "Никола Тесла" председава потпредседник Владе Зорана Михајловић, а чланови тог тела су: министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, градски менаџер града Београда Горан Весић.

Такође, чланови тог тела су и главни урбаниста града Београда Милутин Фолић, директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић, в. д. директора Републичког геодетског завода Борко Драшковић, државни секретари и помоћници министра.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs