Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Отварање обновљеног Музеја савремене уметности 20. октобра

Отварање обновљеног Музеја савремене уметности 20. октобра

Београд, 22. август 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас да ће Влада и ресорно министарство у року завршити обнову Музеја савремене уметности, који ће бити отворен 20. октобра.

Вукосављевић је истакао да је обнова Музеја савремене уметности у завршној фази, и додао да по окончању грађевинских радова следи израда сталне поставке.

Он је нагласио да је реално очекивати да Музеј савремене уметности, након предуге паузе, поново прими посетиоце, и то на дан када је и отворен пре 52 године.

Министар је додао да је посебно поносан због чињенице да су Влада и Министарство културе и информисања успели да заврше оно што многи ранији сазиви нису, а што је била не само њихова већ и обавеза читавог друштва.

Он је, најављујући активности Министарства, рекао да ће јавна расправа о Предлогу стратегије развоја културе у Републици Србији од 2017. до 2027. године почети 1. септембра у Матици српској у Новом Саду, као и да ће јавне расправе бити одржане и у Ужицу, Косовској Митровици, Суботици, Крагујевцу, Нишу и Београду.

Вукосављевић је изразио очекивање да ће се кроз плурализам мишљења, добре идеје и практичне сугестије допринети стварању модела Стратегије који би био најприближнији оптималном.

Битан правац активности ресорног министарства током ове јесени биће усмерен на усвајање Предлога закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писма, који за првенствени циљ имају заштиту језика и ћириличног писма, као неоутуђивог дела српске културне баштине.

Језик и писмо спадају у питања идентитета сваког народа и његове културе и самим тим морају бити предмет заштите од стране државе, подвукао је министар.

Заштита ћирилице и језика од изузетне су важности за културолошки опстанак друштва и народа и представљају покушај да се одстране или сведу на најмању меру негативни ефекти процеса глобализације, оценио је Вукосављевић.

Вукосављевић је, када је реч о активностима ресорног министарства у области међународне сарадње, рекао да је до краја ове године планирано отварање Културног центра Србије у Пекингу, што ће бити епохални искорак у културној дипломатији наше земље.

Министар је подсетио на то да ће Културни центар Србије биће смештен у најелитнијој уметничкој четврти Пекинга, поред културних центара највећих и најразвијенијих земаља.

Поред Пекинга, како је нагласио, у плану је отварање културних центара у Москви, Берлину и Трсту, чиме ће се створити услови за адекватно представљање српске културе на неким од кључних тачака светске културне сцене, а савремени ствараоци из Србије добиће прилику да прикажу своје радове и таленат.

До краја године Србија ће имати наступе на сајмовима књига у Пекингу, Франкфурту и Москви, уз учешће великог броја издавача из наше земље, познатих писаца и преводилаца и представљање капиталнних дела српске књижевности, нагласио је Вукосављевић.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs