Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Успешно учешће Србије на ГС УН у Њујорку

Успешно учешће Србије на ГС УН у Њујорку

Београд/Њујорк, 23. септембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је учешће на Генералној скупштини УН било веома успешно за Србију, подвукавши да је наша делегација имала разговоре са представницима најзначајнијих држава.

Фото: tanjug.rs
Дачић је синоћ, завршавајући своју посету Њујорку, рекао да су председник Србије Александар Вучић и он имали на десетине успешних билатералних разговора са светским државницима.

Током боравка у Њујорку и учешћу на Генералној скупштини УН-а, одржани су састанци са представницима 54 државе, као и са генералним секретаром УН-а Антониом Гутерешом, председником Генералне скупштине УН-а Мирославом Лајчаком, новим генералним секретаром ОЕБС-а и шефом УНДП-а, навео је он.

У свим тим разговорима, како је подвукао, највише нас је занимала позиција тих земаља у вези са Косметом, уз оцену да је наша позиција стабилна јер су све земље истакле подршку територијалном интегритету Србије и нагласиле да ту позицију неће мењати.

Дачић је пренео да је контактирао председника Владе Маурицијуса како би потврдио да та земља неће признати независност Косова, као што је наговестио заменик премијера и министар иностраних послова Косова Беџет Пацоли и тако изнео нетачан податак.

Србија је подржала Маурицијус у случају њиховог територијалног интегритета и придружила се њиховим декларацијама и резолуцијама у УН-у, подсетио је он и нагласио да та земља неће променити свој став по питању Космета.

Према његовој оцени, наша земља је на прави начин искористила своје присуство на Генералној скупштини.

Дачић је исказао задовољство тиме што смо разговарали са представницима земаља које нису признале независност Косова и то што се њихова позиција неће мењати у наредном периоду.

Треба континуирано да радимо на томе и ми спремно дочекујемо сва евентуална гласања у међународним организацијама, подвукао је први потпредседник Владе.

Када је Унеско у питању, могу са великом сигурношћу да кажем, иако не знамо да ли ће се Косово пријавити за чланство, да Косово не може да победи Србију на Генералној конференцији Унеска у новембру, закључио је Дачић.

Имамо низ билатералних договора са разним земљама, које председник Вучић и ја морамо да испунимо у наредном периоду. Почев од посета, контаката, међусобних подршки и оно што је најважније да заједнички градимо даље међусобно поверење.

Реч је о земљама које су традиционално пријатељске, а нико код њих није био и по неколико деценија. Земље које траже контаке са Србијом, које Србији нуде послове које наше фирме тамо могу да раде.

Чека нас озбиљан дипломатски напор у наредном периоду“ изјавио је завршавајући своју посету Њујорку министар Дачић.

Када је Унеско у питању, могу са великом сигурношћу да кажем, иако не знамо да ли ће се Косово пријавити за чланство, да Косово не може да победи Србију на Генералној конференцији Унеска у новембру, поручио је Дачић.

Он је навео да заједно са председником Србије има низ билатералних договора са разним земљама које мора да испуни у наредном периоду, почев од посета, контаката, међусобних подршки и оно што је најважније да заједнички градимо даље међусобно поверење.

Реч је о државама које су традиционално пријатељске, а нико од наших представника није био код њих и по неколико деценија. Земље које траже контаке са Србијом, које нашој земљи нуде послове које наше фирме тамо могу да раде, објаснио је први потпредседник Владе.

Он је нагласио да нас у наредном периоду чека озбиљан дипломатски напор.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs