Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Јачање сарадње са ОДКБ на принципима војне неутралности

Јачање сарадње са ОДКБ на принципима војне неутралности

Београд/Москва, 25. септембар 2017. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин и генерални секретар Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) Јуриј Хачатуров разговарали су данас у Москви о перспективама будуће сарадње и о актуелној безбедносно-политичкој ситуацији у региону и свету.

Фото: mod.gov.rs

Вулин је том приликом нагласио да Србија води политику војне неутралности, и додао да наша земља нема намеру да постаје члан ОДКБ, као што нема намеру ни да постане члан НАТО пакта, али има велику жељу да продубљује сарадњу са ОДКБ и свим њеним земљама чланицама.

Све земље чланице ОДКБ подржавају принципијелну позицију Србије када је у питању однос према Косову и Метохији, навео је он и истовремено подвукао да је договорено продубљивање војне сарадње.

Према његовим речима, наставља се сарадња на принципима реципроцитета, међусобног поштовања, поштовања међусобних интереса и војне неутралности Србије као нашег темељног и принципијелног спољнополитичког става.

Вулин је нагласио да све земље чланице ОДКБ снажно подржавају такву политику Србије и спремне су да заједно са нама раде на развијању међусобних односа.

Састанку су присуствовали и заменик генералног секретара ОДКБ Валериј Семериков, заменик Здруженог штаба ОДКБ Анатолиј Сидоров, амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Србије Милан Кољиковац и изасланик одбране Србије у Русији Будимир Гајић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs