Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Нови пројекти са ЕИБ-ом вредни приближно 500 милиона евра

Нови пројекти са ЕИБ-ом вредни приближно 500 милиона евра

Београд, 15. новембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас са делегацијом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) радове на изградњи моста преко Саве код Остружнице.


Михајловић је, подсетивши на то да радове на мосту финансира ЕИБ и да Влада Србије има дугогодишњу и дугорочну сарадњу са том банком на изградњи друмске и железничке инфраструктуре, најавила нове заједничке пројекте вредне готово 500 милиона евра.

Наредне године очекујемо да добијемо нови мост преко Саве код Остружнице, али се увелико припремамо и за реализацију нових пројеката које ћемо радити заједно с ЕИБ-ом, навела је она.

Она је изразила очекивање да ће уговор за пројекат модернизације и електрификације пруге Ниш-Димитровград и изградње обилазне пруге око Ниша, вредан око 250 милиона евра, бити потписан у децембру.

Према њеним речима, нови пројекат с ЕИБ-ом је и „ауто-пут мира“ Ниш–Мердаре–Приштина, где ће 212 милиона евра бити инвестирано у изградњу прве деонице од Ниша до Плочника.

Директор Канцеларије ЕИБ-а за Западни Балкан Дубравка Негре рекла је, након обиласка радова на мосту преко Саве са експертима за транспорт ове институције, да је ЕИБ до сада у изградњу обилазнице око Београда уложио укупно 100 милиона евра, од којих је већ исплаћено 80 милиона евра.

До завршетка уговорених пројеката преостало је да се, осим моста преко Саве, заврши и петља Петлово брдо, навела је Негре.

Она је нагласила да је обилазница око Београда важан пројекат јер се налази на међународном Коридору 10, који спаја западну Европу са јужном и источном, као и да ће завршетак радова растеретити саобраћај у центру Београда и мост Газелу.

Вршилац дужности генералног директора ЈП „Путеви Србије” Зоран Дробњак рекао је да радове на мосту преко Саве изводи подизвођач “Мостоградња” и да се у градњи примењују нове технологије, јер се делови склапају у погону, а затим довозе и монтирају.

Дробњак је најавио да ће, због могућности да постоје неексплодирана бомбе на дну Саве, бити потребна додатна снимања корита, због којих ће доћи до одређеног померања рока завршетка у односу на уговорени рок – април 2018. године.

Главни извођач радова на изградњи моста преко Саве код Остружнице је конзорцијум са компанијом Страбаг на челу, а вредност уговора је 3,57 милијарди динара.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs