Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија предлаже промену гласања у ЦЕФТА

Србија предлаже промену гласања у ЦЕФТА

Београд, 17. новембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће наша земља следеће недеље, на регионалном ЦЕФТА форуму у Београду, и званично предложити да се начин гласања у овој организацији промени и примени модел "консензус минус један".

Љајић је у изјави за агенцију Танјуг оценио да је Централноевропски уговор о слободној трговини (ЦЕФТА) достигао свој максимум, те да се мора мењати како би се олакшала трговина међу земљама региона.

Циљ предлога српске стране, како је објаснио, јесте да се избегне досадашња пракса да једна земља блокира другу приликом гласања о важним споразумима.

Љајић је проблеме у овој организацији илустровао податком да само између Београда и Приштине постоји 21 царинска баријера, те да је зарад протока робе и услуга неопходно мењати начин решавања спорова у ЦЕФТА.

Следеће недеље ћемо о томе разговарати на панелима у Београду, указао је он, уз напомену да све чланице ЦЕФТА начелно подржавају став Београда, али да је потребно и да се договор о начину гласања измени и конкретизује.

Према његовим речима, ниједна земља која има мање од 10 милиона становника не може да се економски развија уколико њен удео извоза у БДП-у није најмање 50 одсто.

Потпредседник Владе је подсетио на то да све земље региона, чланице ЦЕФТА, заједно имају удео извоза у БДП-у у висини од 26 одсто, а Србија има највеће учешће од свих земаља ЦЕФТА од приближно 40 одсто.

Подаци Светске трговинске организације (СТО) такође показују да је 75 одсто повећан извоз међу свим земљама ЦЕФТА у односу на пре десет година када је споразум потписан, напоменуо је он.

ЦЕФТА недеља одржава се од 21. до 24. новембра у Београду, а на панелима ће говорити министри трговине региона и економски експерти како би се одлучило у којем смеру даље треба да функционише ова организација и како да се реше постојећи спорови међу чланицама.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs