Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > До краја године остаје 120 предузећа за приватизацију

До краја године остаје 120 предузећа за приватизацију

Стара Пазова, 20. новембар 2017. године – Државни секретар Министарства привреде Владе Републике Србије Драган Стевановић изразио је очекивање да ће до краја године у приватизационом портфељу, од тренутно 144 предузећа, остати још њих 120, за које ће држава настојати да пронађе нове власнике.


Стевановић је, гостујући на ТВ „Стара Пазова“, објаснио да не очекује да ће се за све те компаније наћи нови власници, јер су неке од њих пропале, а неке само фиктивно постоје и немају делатност, па је за њих једини спас стечајни поступак.

Он је навео да ће те компаније бити понуђене потенцијалним купцима по најповољнијим условима, али њихова имовина више не може да служи као хипотека за кредите, као што је то некад био случај.

Сада ће се започети нови бизнис од почетка или ће се, кроз реконструкцију, санацију и адаптацију, нови власници бавити неком делатношћу коју одаберу. Свакако, ако успемо да остваримо бројку од 120 предузећа, добићемо фирме које раде, плаћају обавезе и нису заштићене, рекао је државни секретар.

Према његовим речима, ситуација је промењена од прве владе тадашњег премијера Александра Вучића.

Наследили смо портфељ од око 560 предузећа, а данас их је 144. Тада смо најавили да ћемо из непопуларне приче о приватизацијама и реструктурирању, улазити полако у причу креативне економије, а данас се то и дешава, објаснио је Стевановић.

Он је истакао да годишње анализе сектора малих и средњих предузећа показују позитивне ефекте и у контексту раста и броја запослених, уз напомену да зато Министарство привреде наставља с програмима јер је остало још непотрошених средстава.

Само за бесповратна средства имамо још око 240 милиона динара, навео је Стевановић, упутивши позив заинтересованим власницима фирми да аплицирају за та средства.

Он је објаснио да бесповратна средства чине 20 одсто инвестиција у опрему, док је 80 одсто повољна кредитна линија Фонда за развој Републике Србије.

Тако нешто за мала и средња предузећа не постоји на тржишту. Мислим да ћемо, у наредној години, настојати да се још више приближимо фирмама. Такође, поново ћемо обезбедити средства за почетнике у бизнису, при чему их све позивам да се јављају и информишу, навео је државни секретар.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs