Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Охрабрити жене да пријаве насиље

Охрабрити жене да пријаве насиље

Београд, 24. новембар 2017. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић поручила је, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да је задатак целокупног друштва да охрабри жене да не трпе и не прикривају насиље којем су изложене.


Пауновић је у изјави за јавност подсетила на то да се тај дан обележава 25. новембра, и поручила да жене морају бити заштићене, а насилници најоштрије кажњени и то је основни задатак читавог друштва.

Она је навела да од овог дана у Републици Србији почиње и акција „16 дана активизма” која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права.

Пауновић је истовремено истакла да насиље над женама и девојчицама представља најчешћи и најтежи облик кршења људских права и слобода.

Према њеним речима, подаци показују да је једна од три жене у свету претрпела физичко насиље, била жртва сексуалног насиља или доживела неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења.

Мушкарац који злоставља жену има моменте када је љубазан и нежан до следећег чина насиља. Купује јој цвеће, парфеме, изводи у шетњу, деци купује поклоне. Тим позитивним понашањем и обећањима даје жени наду да ће се променити. Током времена ови тренуци су све ређи, а насиље све чешће. Нажалост, у неким случајевима има и смртни исход, оценила је Пауновић.

Она је указала на то да је важно унапредити активности на локалном нивоу, с обзиром на то да су јединице локалне самоуправе кључни фактори непосредног деловања у превенцији и заштити од насиља.

Према њеним речима, уколико до насиља дође, све службе на локалном нивоу морају бити мобилне и координисано деловати.

Пауновић је нагласила да је важно да се, поред услуга у заједници које развија држава, одговарајућа подршка пружи и невладиним организацијама које пружају услуге жртвама насиља и раде на превенцији насиља над женама.

Пауновић је подсетила на то да Србија као чланица Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена (ЦЕДАW), у складу са препорукама, редовно извештава надлежни комитет Уједињених нација о резултатима постигнутим у превенцији и заштити жена од насиља.

Обележавање Међународног дана борбе против насиља над женама треба да допринесе подизању свести о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs