Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Казнити кривце и за страдања Срба на простору бивше Југославије

Казнити кривце и за страдања Срба на простору бивше Југославије

Београд/Буенос Ајрес, 24. новембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Међународни суд за бившу Југославију, који завршава свој рад у децембру, није испунио циљ да донесе мир народима који су патили током сукоба, нагласивши да је нелогично то да нико није осуђен за злочине почињене над Србима.

Фото: msp.gov.rs
Званични сајт Владе Србије преноси интервју који је Дачић, током посете Аргентини, дао водећем дневном листу у тој земљи "La Nacion":

Дачић је дошао у Буенос Ајрес на инаугурацију Трга Република Србија, на углу Авеније Фигурео Алкорта и Авеније Дорего у Палерму, и како би потписао неколико билатералних споразума. Међутим, његова посета се поклопила са пресудом Хага, која је привукла пажњу светске штампе.

Он, као човек са Балкана, није се изненадио питањима на тако различите теме као што је рат у бившој Југославији и пријатељство са Аргентином, и том приликом објаснио да реч Балкан потиче од две турске речи. Бал значи мед и кан значи крв.

Већ смо имали довољно крви и сада желимо мед, изјавио је Дачић.

- Која је ваша реакција на осуду Младића?

Нема никакве сумње да Ратко Младић треба да буде осуђен за масакре у Сребреници. Али шта се дешава са хиљадама Срба који су били убијени током рата. Није могуће да нема никога осуђеног за то у Хагу. Овај суд је створен само како би осудио Србе.

Србија никада није била против судског процеса оптуженима. Ова осуда је била очекивана, јер то потврђује политику суда и западних земаља према Балкану током последњих 25 година. Међутим, суд за бившу Југославију, који завршава свој рад сада у децембру, није испунио циљ да донесе мир народима који су патили током сукоба. Само је служио за жалбе против Србије. Пре рата, у Хрватској је живело 560.000 Срба, а данас живи 180.000. Шта се десило са преосталима? Били су протерани или убијени. У Сарајеву је било 150.000 Срба, данас их има мање од 10.000. У Приштини било је више од 40.000 Срба, данас их је мање од 1.000. Пар недеља пре Сребренице, Босанци су убили хиљаде Срба. Где су кривци за те масакре?

- Реч балканизација се претворила у синоним за прасак региона, где све стране на крају постају непријатељске. Каква је, с обзиром на то, ситуација бивше Југославије?

Односи међу народима треба да се заснивају на заједничким интересима. Не може постојати стабилан однос док се тражи које више или мање крив. И ми, скоро 20 година после рата, још смо у том периоду дискусије. У будућности се надамо стварању једне заједничке економске зоне, међутим још смо далеко од тога.

- У том смислу, Србија је спремна да призна независност Косова?

Проглашење независности Косова је био унилатералан чин, као што је и Каталоније. Из тог разлога има толико земаља, као Аргентина, које не признају ово једнострано проглашење. Желимо разговор, међутим ове врсте унилатералних проглашења препрека су за било какво зближавање.

- У вези са вашом тежњом да постанете део Европске уније, једна од замерки је ваш историјски близак однос са Русијом, која је санкционисана од Европске уније. Мало је компликовано да пријатељ мог непријатеља буде мој пријатељ.

Одговорићу вам енглеском изреком: „Нема вечних пријатеља, нити вечних непријатеља. Вечни су само интереси Велике Британије". И ми се слажемо са овом филозофијом. Из тог разлога не сматрамо да наше пријатељство са Русима искључује нашу жељу да будемо део Европске уније.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs