Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Отварање два нова поглавља важан корак Србије на путу евроинтеграција

Отварање два нова поглавља важан корак Србије на путу евроинтеграција

Београд/Брисел, 11. децембар 2017. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је вечерас у Бриселу да Србија, отварањем два нова поглавља - 6 и 30, прави важан корак на свом путу европских интеграција.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је у изјави новинарима пред почетак Међувладине конференције поручила да је то јасан сигнал дефинитивне будућности Србије у ЕУ.

Настављамо наш европски пут, а ово је још један важан корак у процесу придружења. Са ова два поглавља, Србија ће имати укупно отворених 12 поглавља, што је солидан и задовољавајући темпо, али може и мора брже, нагласила је Јоксимовић.

Она је напоменула да је Србија имала спремних пет преговарачких позиција и да је очекивала отварање више од два поглавља.

Министар за европске интеграције је навела да је већина држава чланица ЕУ препознала напредак Србије на европском путу и дала своју сагланост за отварање три или четири поглавља, али да је консензусом свих чланица одлучено да се отворе два поглавља.

Ако смо амбициозни не смемо да будемо задовољни. Мислим да је амбиција добра јер показује политичку вољу и решеност да идете у једном правцу. Ако смо мање амбициозни онда ћемо рећи да је ово задовољавајући темпо који је већ постао уобичајен - два поглавља по Међувладиној конференцији, истакла је министар за европске интеграције.

Јоксимовић је изразила очекивање да се процес придруживања и темпо отварања поглавља убрза у наредном периоду, поготово током председавања Бугарске и Аустрије Саветом ЕУ које су проширење ставиле међу своје приоритете.

Заиста мислим да мора да се да један замајац и да се оправда она порука председника Европске комисије Жан Клод Јункера који је дефинитивно издвојио Србију и Црну Гору, у овом тренутку, као најнапредније у процесу преговора. Мислим да је то био добар ветар у леђа, нагласила је Јоксимовић.

Она је закључила да ће унунтрашње реформе и даље бити кључне за напредак Србије на путу европских интеграција и да ће посвећеност том путу остати јасна, на првом месту због обећања које је Влада Србије дала својим грађанима.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs