Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ

Србија отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ

Београд/Брисел, 11. децембар 2017. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић представљала је вечерас Србију на Седмој међувладиној конференцији у Бриселу, на којој су отворена два преговарачка поглавља: 6 – Компанијско право и 30 – Економски односи са иностранством.

Фото: Фонет

Јоксимовић је након Међувладине конференције на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром за суседство и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и министром спољних послова Естоније Свеном Миксером оценила да се ради о доброј вести, од које ће корист имати и привреда и грађани.

То су врло важне, конкретне и опипљиве ствари, које ће и бизнис заједница и грађани моћи осетити у будућности. Ово вечерас је порука да врата ЕУ остају отворена за Србију, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да се Србија припремила за отварање пет поглавља, а да је очекивала отварање бар три, додавши да се нада да се у убдућности може и мора радити боље и брже, као и да ће Србија и ЕУ бити партнери у том будућем процесу.

Министар за европске интеграције је констатовала да је ипак важно што је динамика отварања преговарачких поглавља настављена, што показује стабилност реформских процеса у Србији, које треба убрзати, као и европски пут, због обећања датих грађанима.

Јоксимовић је указала да је Влада Србије у поглављима 23 и 24 можда била преамбициозна у постављеним циљевима, што значи да постоји политичка воља ка реформама и убрзању европског пута.

Фото: Фонет

Она је оценила да би Србија могла да уз нову ревизију акционих планова за спровођење поглавља 23 и 24 и постављањем реалистичнијих рокова за њихову примену могла да испуни динамику отварања поглавља.

Министар за европске интеграције је нагласила да је важно да постоји поверење између Србије и ЕУ.

Србији треба веровати, не треба сумњати у њену европску оријентацију. Европски пут има и успоне и падове, али уз већу посвећеност и Србије и ЕУ, Србија има европску будућност, поручила је Јоксимовић.

Оне је пренела и опредељење Србије за регионалну сарадњу, али како је упозорила, она не сме бити замена за пуни процес евроинтеграција, него мерило зрелости ради боље сарадње како би једног дана показали спремност за функционалну сарадњу.

Јоксимовић је, говорећи о два новоотворена поглавља, истакла да је важно да се тиме на конкретан начин шаље порука свим потенцијалним инвеститорима да је Србија стабилна земља, и да постоји добар механизам заштите за све који у будућности желе у њу да улажу.

Фото: Фонет

Хан је поздравио што је Србија отворила нова два поглавља - 6 и 30, у преговорима са ЕУ и нагласио да пажња Србије и убудуће мора да буде усредсређена пре свега на област владавине закона и на нормализацију односа са Косовом.

Отварање ових поглавља показује озбиљан рад Србије и да је европска перспектива чврста и реална, рекао је Хан.

Он је навео да када је реч о владавини права и нормализацији односа са Косовом ове године је уочено да се радило на томе, али да изазова још има.

Србија мора да оствари напредак када је реч о независности судства, слободи изражавања, медијима, правима националних мањина, борби против корупције и организованог криминала, укључујући и прање новца, поручио је Хан.

Према његовим речима, процес приступања и отварања поглавља не може се постићи без суштинског опипљивог фокусирања на владавину закона и дијалог са Приштином.

Он је рекао да, иако се Србија припремила за отварање пет поглавља а вечерас отворила два, није незадовољан због тога и додао да је у припреми отварање и других поглавља, а до тада посебно се треба усредсредити на владавину закона.

Брзина је важна, али је квалитет је важнији. То је оно што се рачуна, нагласио је он и додао да су поглавља 6 и 30 отворена на основу консензуса свих.

Хан је честитао Србији и српском преговарачком тиму на успеху и објаснио да корист од отварања ових поглавља најпре имају компаније, које могу да обезбеде нова радна места за грађане Србије.

Такође, он је нагласио да се тиме стимулише привреда, већа сигурност у пословању, побољшава пословно окружење и убрзава долазак инвестиција.

Уз опредељеност Србије сигуран сам да још поглавља може да буде отворено у наредној години, закључио је Хан.

Фото: Фонет

Министар спољних послова Естоније Свен Миксер, земље која председава ЕУ, изјавио је да је отварањем два нова поглавља јасно показано да Србија наставља да напредује у приступним преговорима са ЕУ, али је напоменуо да ће брзина преговора и даље зависити од напретка у нормализацији односа са Приштином.

Миксер је изразио уверење да ће процес проширења тећи глатко и да ће Србија ускоро отворити и нова поглавља, конкретно поглавља – 9, 13 и 33.

Он је честитао министру за европске интеграције Јадранки Јоксимовић, истакавши да је данас јасно показано да Србија наставља да напредује у приступним преговорима.

Министар спољних послова Естоније је напоменуо да су поглавља која су данас отворена комплексна и да је пред Србијом пуно посла, при чему српске законе треба прилагодити, а међународне споразуме ускладити са европским правним тековинама.

Изазов за Србију је, указао је он, и напредак који наша земља истовремено треба да постигне у реформама у вези са поглављима 23 и 24, која су најважнија кад је реч о владавини права.

Брзина приступних преговора ће, такође, наставити да зависи од напретка у нормализацији односа са Косовом, истакао је Миксер.

Миксер је рекао да не сумња да ће Србија остати једнако посвећена као што су то показале министар за евроспке интеграције Јадранка Јоксимовић и премијерка Србије Ана Брнабић.

Он је подсетио и да председавање ЕУ ускоро прелази у руке Бугарске и закључио да ће Поглавље 9 које се односи на финансијске услуге, Поглавље 13 које се тиче рибарства и Поглавље 33 у вези са финансијским и буџетским одбредбама "бити Србији на дохват руке".


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs