Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Припрема стратегије приступања Србије Европској унији

Припрема стратегије приступања Србије Европској унији

Београд/Брисел, 12. децембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас у Бриселу на састанку министара иностраних послова држава чланица ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ који је организован у оквиру председавања Естоније Савету ЕУ.


Дачић је у изјави новинарима након састанка рекао да је данашња расправа, уз учешће великог броја министара, била веома позитивна, и том приликом су поздрављене одлуке о отварању нових поглавља за Србију и Црну Гору.

Било је доста позитивних тонова када је реч о идеји проширења, није било спорова нити примедби. Закључак је да састанак има позитивну поруку, а то је да се припрема стратегија проширења и стратегија приступања Србије и Црне Горе ЕУ, истакао је он.

Према његовим речима, објективно постоји опасност од тога да се сада помало жели избећи то наглашавање да су Србија и Црна Гора лидери у процесу приступања ЕУ, већ да цео регион треба да се нађе у једном пакету.

Први потпредседник Владе је објаснио да то за Србију не би било прихватљиво јер је наш став да свако треба да иде у ЕУ брзином коју заслужује, односно брзином која говори који су критеријуми испуњени.

Дачић је пренео да је данас било речи о политици проширења, упозоривши на то да, како у ЕУ постоји замор када је проширење у питању, тако и код нас постоји замор од сталног одлагања приближавања Унији.

Када се направи однос између та „два замора“, мислим да је за целу ЕУ и регион веома позитивна „вин-вин“ комбинација којом добијају и ЕУ и регион Западног Балкана, закључио је први потпредседник Владе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs