Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Афирмисати квалитет језичке културе

Афирмисати квалитет језичке културе

Београд, 21. фебруар 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић оценио је данас да је
борба или брига за матерњи језик императив сваког разумног друштва, као и да је српски језик угрожен глобалном доминацијом једног језика и политичким инжењерингом.

Фото: kultura.gov.rs

Вукосављевић је, на скупу "Српски језик данас", поводом Међународног дана матерњег језика у Доситејевом дому, подсетио на то да се у свету данас говори 6.500 језика, али да некима од њих прети одумирање.

Према његовим речима, првих 20 језика на свету који се користе, говори 57 одсто светског становништва, а ради се о кинеско-мандаринском, енглеском језику, хинду, шпанском, руском, бенгалском, португалском, немачком и француском.

Језик није само средство општења и размена мисли, већ преношење традиције и културе, знања са генерације на генерацију, рекао је Вукосављевић.

Министар културе је напоменуо да акција "Негујмо српски језик" траје већ три године и да је задовољан резултатима, јер сматра да је тема очувања квалитета језичке културе снажно афирмисана.

Министарство је завршило предлог Стратегије културног развоја, а завршен је рад и на изменама Закона о језику и писму, и очекује се ускоро и јавна расправа, најавио је министар културе.

Он је поручио да Министарство културе жели да афирмише питање језика и језичке културе, посебно језика који се користи у медијима, јавности, као и у јавном говору, да он буде на вишем нивоу, квалитетнији, да се људи боље изражавају, да се снажно афирмише култура читања, као и да књиге буду више у оптицају.

Такође, Вукосављевић је истакао да Министарство културе жели да подстакне слободну вољу људи, да се у складу са очувањем ћириличког писма и културе говора, што више користе домаће речи уместо страних.

Важно је да подстичемо свест, да охрабрујемо људе, али свако је властан да користи језик и писмо по сопственом нахођењу. Репресија и мере забрањивања нису добродошле, али желимо људе на други начин да охрабрујемо, рекао је Вукосављевић.

Министар културе је додао и да подржава предлог да се на високошколским установама полаже испит из српског језика и историје српске културе.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs