Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Употребом новијих моторних возила до чистијег ваздуха

Употребом новијих моторних возила до чистијег ваздуха

Београд, 22. фебруар 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван састао се данас са делегацијом Српске асоцијације увозника возила и делова, коју је предводио председник те асоцијације Милош Петровић.


Састанак је био посвећен питању наплате еко-таксе за моторна возила и могућности за промену система, односно успостављање механизама којима би били стимулисани увоз и употреба новијих моторних возила у Србији и самим тим, омогућило смањење загађења ваздуха и животне средине.

Представници Асоцијације изнели су проблем повећања употребе и више од деценије старих возила у Србији и забрињавајући утицај на животну средину, дајући, између осталог, сликовито пример да један мотор Еуро 3 којег има већина увезених старијих половних аутомобила загађује животну средину колико и 26 мотора Еуро 6.

Триван је у разговору истакао да је Министарство заштите животне средине заинтересовано за решавање свих проблема који се у неком аспекту дотичу питања очувања и заштите животне средине.

Један од озбиљних еколошких проблема у Србији је катастрофалан квалитет ваздуха у многим градовима. Нису ту проблем само котларнице, ту је и саобраћај као један од главних узрочника загађења које озбиљно угрожава здравље становништва. Наш интерес је да се боримо за што бољи квалитет ваздуха, а сигуран сам да је свима интерес да живимо у бољој и чистијој Србији, рекао је Триван.

Министар заштите животне средине је, с обзиром на то да је квалитет ваздуха и због коришћења старијих возила у многим градским срединама озбиљно угрожен, изразио подршку иницијативи да се изнађу решења која ће утицати на стимулисање увоза новијих возила и смањење притиска на животну средину у целини, наводи се у саопштењу Министарства заштите животне средине.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs