Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија ће помоћи БиХ на европском путу

Србија ће помоћи БиХ на европском путу

Београд/Бањалука, 23. фебруар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Бањалуци да је Србија као тренутни лидер у процесу европских интеграција конструктивна и спремна да помогне суседним земљама.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је на конференцији "Западни Балкан и чланство ЕУ – јача регионална сарадња у циљу бржег процеса евроинтеграција", која се одржава у Бањалуци, нагласила да ће Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије помагати и даље БиХ на припреми одговора за упитник Европске комисије.

Србија је ту и Србија је конструктивна и хоће да своју улогу лидера у процесу заједно са Црном Гором, онако како је стратегија и препознала, испуни на прави начин, рекла је Јоксимовић.

Она је честитала министру спољних послова Босне и Херцеговине Игору Црнадаку на упорности и доследности у намери да организује ову конференцију и поред потешкоћа које су постојале.

Министар за европске интеграције је навела да бити тренутни лидер у процесу европских интеграција за Србију значи и додатну обавезу да суседима, земљама са којима жели да има најбоље могуће односе помогне у сваком погледу, и техничком и политичком, што је Србија до сада и радила.

Јоксимовић је нагласила да је Министарство за европске интеграције у претходном периоду много помагало и помагаће и даље БиХ на припреми одговора за упитник Европске комисије.

Надам се да ћете доласком и председника Европске комисије Жан Клод Јункера идуће недеље, моћи да предате упитник и то ће заиста отворити једну нову преспективу и за БиХ, истакла је Јоксимовић и додала да је врло важно након објављивања стратегије проширења, што ће и председник Европске комисије доћи у регион.

Очекујемо га у понедељак и уторак у Србији, знам да у среду долази у БиХ што ће бити заиста добар и важан дан и за БиХ и процес европских интеграција, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да формат где су били укључени парламентарци и са друге стране представници извршне власти, на најбољи начин шаље поруку колико је важно да се сарађује на свим нивоима власти интрарегионално.

То није ствар политичке воље, то је ствар одговорности свих озбиљних политичара. И у том смислу заиста мислим да је ова иницијатива министра Црнадака показала да је он испред БиХ препознао значај и стратегије и добросуседнске сарадње и у том смислу изузетно вреднујем значај ове конференције, нагласила је она.

Министар за европске интеграције је што се тиче Србије, подсетила да је наша земља отворила 12 поглавља, а привремено затворила два.

Очекујемо динамику убрзања процеса јер имамо за редом три председавања Саветом ЕУ Бугарске, Аустрије и Румуније које су државе које промовишу и подржавају политику проширења Европске уније и у том смислу заиста верујем да уз подршку коју нам документ стратегије проширења даје, можемо заиста сви да напредујемо у односу на остварени напредак у овој фази, истакла је министар за европске интеграције.

Јоксимовић је указала да је важно сачувати индивидуални критеријум оцене напретка у европским интеграцијама и изразила уверење да ће БиХ и Србија заједно имати бољу будућност у Европској унији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs