Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Сектор ИКТ најбрже растућа индустрија у Србији

Сектор ИКТ најбрже растућа индустрија у Србији

Београд, 12. април 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници министарског Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије.


Сектор информационо-комуникационих технологија (ИКТ) представља најбрже растућу индустрији у Србији, која тренутно запошљава више од 40.000 људи. Извоз ИКТ услуга сваке године бележи раст по стопи више од 20 одсто – само током јануара ове године износио је 34 одсто и тиме премашио раст извоза прерађивачке индустрије, што говори о значају тих услуга, један је од закључака данашњег састанка.

Чланови Савета известили су Брнабић о напретку у изградњи седам значајних објеката у области иновационе инфраструктуре.

Реч је о Научно-технолошком парку и згради Биосенс института у Новом Саду, Научно-технолошком парку и модерној лабораторији на Електронском факултету у Нишу, новој згради Факултета организационих наука у Београду, новој згради за школовање ИТ инжењера у Београду, као и о додатној згради Института за физику, у склопу пројекта научно-истраживачке сарадње са престижним европским институтима.

На седници је најављено и објављивање јавног позива за програм подршке отварању регионалних иновационих стартап центара.

Такође, истакнута је заинтересованост школа и ученика за укључивање у специјализована ИТ одељења у гимназијама, а очекује се да ће од почетка нове школске године бити формирано више од 60 специјализованих ИТ одељења.

Од почетка нове школске године, у 2.000 дигиталних учионица ученици првог и петог разреда у настави ће користити електронске уџбенике, чиме ће Србија постати лидер у региону у области дигитализације наставног садржаја.

На састанку Савета било је речи и о законодавним активностима у области девизног пословања, чиме ће привредницима у ИТ сектору бити олакшано пословање и купопородаја дигиталних садржаја путем интернета.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs