Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Унапредити стање у области заштите интелектуалне својине

Унапредити стање у области заштите интелектуалне својине

Београд, 26. април 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас да култура заштите интелектуалне својине, од идеја до конкретних техничких решења, представља основ економије знања, а посебно индустрије.


Поповић је у обраћању присутнима у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије, поводом Светског дана интелектуалне својине, поручио да ће зато држава учинити све да унапреди стање у овој области како би национални систем заштите интелектуалне својине постао видљив и значајан део националног иновационог екосистема Србије.

Он је објаснио да је задатак државе да системски ради на мотивисању младих истраживача, предузетника, али и индустријских компанија да размишљају о заштити својих идеја и да схвате да је знање роба.

Према његовим речима, знање је роба највишег могућег квалитета, али знање само по себи није довољно јер оно треба да буде претворено у производ и пласирано на тржиште.

Министар је нагласио да је заштита интелектуалне својине саставни део иновационог екосистема Србије.

Иновацију, како је рекао, није довољно само финансирати, иновација мора да се штити, да се ауторство подигне на највиши могући ниво, да се оно цени и признаје од стране друштва и адекватно друштвено позиционира.

Он је оценио да Србија може да буде поносна на своју историју у области интелектуалне својине, подсетивши на то да је још 1883. године Краљевина Србија учествовала у међународним телима која су се бавила заштитом "јединствених идеја и производа талентованих појединаца".

За две године прославићемо 100 година од оснивања завода за интелектуалну својину, у чијем управном одбору је седео и Милутин Миланковић, подсетио је министар.

Поповић је подвукао да поред врхунске науке, Србија мора да развија јако, креативно и иновативно инжењерство, и да тај процес мери инжењерским достигнућима, односно иновацијама преведеним у патенте.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs