Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Ухапшено осам особа због кријумчарења људи

Ухапшено осам особа због кријумчарења људи

Београд, 17. мај 2018. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да је у сарадњи полиција Србије, Немачке и Румуније, а посредством Европола, на територији Румуније, Србије и Уједињеног Краљевства, на основу европских налога за хапшење, ухапшено осам лица.

У саопштењу се наводи да је ова полицијска акција изведена у оквиру вишемесечне међународне истраге усмерене на сузбијање кријумчарења људи.

Уз подршку Европског центра за сузбијање кријумчарења миграната, три особе, за које се сумња да су помагале у масовном кријумчарењу миграната у Немачку, ухапшене су на територији Румуније, Србије и Уједињеног Краљевства.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала МУП-а Србије су, у сарадњи са полицијама Румуније и Немачке, ухапсили пет особа осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе починили кривична дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

По налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапшени су држављани Србије П. М. (1975), С. С. (1977), Р. С. (1974), С. П. (1978) и Ј. С. (1987).

Постоје основи сумње да су чланови ове организоване криминалне групе омогућили недозвољен транзит за 79 ирегуларних миграната од Београда до места "Џеврин" у близини Текије, на граници Србије и Румуније, а у циљу њиховог даљег илегалног пребацивања ка земљама Европске уније.

Сумња се да су за илегално пребацивање миграната осумњичени узимали од 1.200 до 2.000 евра по групи, а да су остварену противправну имовинску корист делили између себе.

Међународна полицијска сарадња била је кључна за успех ове истраге, коју је покренула регионална канцеларија немачке Савезне полиције у Минхену, будући да је убрзо постало јасно да помагачи користе више идентитета и брзо мењају своје место боравка како би избегли правосудне органе.

Примера ради, један од осумњичених који се налазио у Србији, ухапшен је на основу румунских форензичких података по немачком налогу за хапшење.

У Уједињеном Краљевству такође је ухапшен осумњичени који је користио други идентитет приликом преласка из Француске у ту земљу.

Уз помоћ Европола, који је омогућио правовремену прекограничну размену информација, поменуте земље су биле у стању да идентификују осумњичене који су слали камионе са стотинама миграната у Немачку, као и да их потом ухапсе.

Обавештајни подаци Европола показују да помагачи који живе у ЕУ обично имају исто држављанство као и кријумчарени мигранти и да злоупотребљавају систем азила како би прибавили вишеструки идентитет.

Осумњичени, који су били мета ових координираних акција, кријумчарили су ирегуларне мигранте у Немачку сакривене у камионима.

Органи за спровођење закона уочавају све више таквих случајева у којима се мигранти сакривени у камионима покушавају пребацити преко граничних прелаза.

Само ове године, државе чланице ЕУ већ су пријавиле Европолу 23 таква случаја са више од 400 кријумчарених миграната.

Овај најновији тренд заслужује посебну пажњу због могућег угрожавања живота миграната. Скучени простор, недостатак ваздуха и вожња великом брзином, како би се заобишле мере органа за спровођење закона, само су неке од опасности које се повезују са кријумчарењем друмским путем, додаје се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs