Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Унапређење закона о правима националних мањина

Унапређење закона о правима националних мањина

Суботица, 23. мај 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић најавио је у Суботици да ће Влада Србије ускоро разматрати нацрте чак три закона која ће у значајној мери додатно унапредити положај националних мањина у Србији.


Ружић је, на састанку са представницима мађарске, хрватске, буњевачке и немачке мањине и јеврејског савеза, објаснио да је реч о изменама прописа који уређују функционисање националних савета, права и слободе припадника националних мањина, као и службену употребу језика.

Он је такође подсетио на то да припадници националних мањина чине 13 одсто укупног становништва Србије.

Министар је, с обзиром на то да је ово изборна година за националне савете, поручио да је потребно да ова тела предузму потребне активности и мере како би сви припадници мањина били обавештени о упису у Посебан бирачки списак, а потом, када се распишу избори, и о поступку гласања.

Национални савети су тела преко којих националне мањине остварују Уставом зајамчену самоуправу у утврђеним областима друштвеног живота – образовању, култури, информисању, употреби језика и писма и зато је важно да грађани буду на време информисани о свим активностима током овог изборног процеса, рекао је он.

Ружић је подсетио представнике националних савета националних мањина на то да се до 5. јуна могу пријавити пројекти који имају за циљ унапређење информисања на језицима мањина.

Министарство је ове године определило 12 пута више средстава за ове потребе у односу на прошлу годину, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs