Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Трансформација управе у модернији сервис

Трансформација управе у модернији сервис

Београд, 12. јун 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је данас у Скупштини Србије да закони о којима данас расправљају посланици имају за циљ да трансформишу управу у ефикаснији, професионалнији и модернији сервис свих грађана Србије.

Фото: parlament.gov.rs

Ружић је истакао да је за остваривање тих циљева потребно да се унапреди учешће грађана у доношењу политика.

Министар је, с тим у вези, рекао да измене Закона о локалној самоуправи предвиђају подстицање грађана на иницијативу, као и увођење обавезе градовима и општинама да консултују грађане о инвестиционом делу буџета.

Он је навео да ће изменама Закона о државној управи за све државне органе бити обавезна јавна консултација у фази припреме нацрта закона.

Тежња нам је да смањимо број локалних функционера у односу на број становника те општине или града, да подстакнемо општине и градове да међусобно више сарађују и помажу једни другима у недостатку капацитета, а месним заједницама враћамо стару улогу у повезивању грађана са локалном самоуправом, објаснио је он.

Према његовим речима, изменама и допунама Закона о матичним књигама обезбеђује се да електронски упис података из матичних књига буде први и обавезан, што ће омогућити и брже поступање управе према грађанима, а и издавање извода било где у Србији и ван ње.

Овим предлогом предвиђамо и упис промене пола у матичне књиге, на основу потврде здравствене установе, што је реализација једне од мера за прихватање родне разноликости као саставног дела модерног европског друштва, подвукао је Ружић.

Министар је, говорећи о предлозима закона који се тичу плата и рада у јавним агенцијама, рекао да се иде ка томе да се уведу обавезни конкурси и провере знања људи који се запошљавају у агенцијама, те да се осигурава већа стручност чланова управних одбора и директора и боља контролу расхода.

Правила за одређивање плата запослених у јавним агенцијама одређена су системским законом о платама, а њихова разрада у предложеном закону подразумева да основица за обрачун плата не може бити већа од основице коју ће утврђивати Скупштина Србије у Закону о буџету за сваку буџетску годину, подвукао је он.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs