Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Држава и друштво неће стати у борби против насиља над женама

Држава и друштво неће стати у борби против насиља над женама

Београд, 20. јун 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је на састанку Управног одбора пројекта “Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама” да борба државе и друштва против насиља над женама и родних стереотипа не сме да стане.


Михајловић је истакла да овај пројекат у Србији спроводи Координационо тело у сарадњи са УН агенцијама и ресорним министарствима, уз финансијску помоћ Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА).

Она је изразила захвалност Уједињеним нацијама и агенцији СИДА, који су препознали залагања државе у борби против родно заснованог насиља и пружили подршку у том важном процесу.

Пуно тога смо урадили, али морамо више. Истакла бих рад са дечацима и мушкарцима, јер нам је циљ промена родних стереотипа и превенција насиља над женама. Имамо и велико истраживање о мушкарцима и родној равноправности које нам показује шта даље треба да радимо, навела је Михајловић.

Она је нагласила да је поражавајуће то да сваки пети мушкарац сматра да жена понекад заслужи да буде пребијена, као и да сваки други мушкарац мисли да је најважнији посао жене да кува и пере, брине о кући и васпитању деце.

Михајловић је истакла да је Србија припремила први државни извештај о спровођењу Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама у породици и партнерским односима (Истанбулска конвенција).

Сви заједно смо радили озбиљно и студиозно. Били смо посвећени унапређењу услуга социјалне и здравствене заштите жртвама насиља, успостављамо родно неутрално образовно окружење, јер се агресивно понашање у предшколским и школским установама мора спречити, а очекујем да ћемо у најскоријем периоду успоставити национални СОС телефон, са чим се касни, рекла је она.

Михајловић је посебно истакла формирање групе “Новинарке против насиља”, и додала да све што радимо на овом пољу није довољно уколико немамо медије као важан стуб подршке.

Веома је важно то што су се новинарке окупиле како би помогле да се квалитет медијског извештавања о насиљу унапреди, не само када се насиље деси, већ да радимо и на превенцији. Потребно је да медији на професионалан начин, ослобођен таблоидног и сензационалистичког тона, извештавају о овој теми, рекла је она.

Стални координатор УН у Србији Карла Херши истакла је да Уједињене нације пружају снажну подршку Влади да унапреди родну равноправност на свим нивоима, републичком, покрајинском и локалном.

Пројекат је допринео да се свест јавности о проблему насиља над женама повећа, а још један његов значај је у томе што је у складу са одрживим циљевима развоја УН, рекла је Херши.

Представник агенције СИДА Ола Андерсон истакао је да је насиље над женама глобалан проблем који погађа све земље у свету и да је Шведска недвосмислено посвећена његовом решавању, подржавајући и пројекте у другим земљама, попут Србије.

Састанку су присуствовали и представници агенција УН и министарстава Владе Србије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs