Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Војска Србије у стању да сарађује са најразвијенијим војскама света

Војска Србије у стању да сарађује са најразвијенијим војскама света

Бујановац, 21. јун 2018. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин истакао је данас у Бујановцу да је Србија војно неутрална земља и да као таква сарађује и са Истоком и са Западом, поручивши да Војска Србије има као једну од најважнијих мисија, учешће у мировним операцијама.

Фото: mod.gov.rs

Вулин је присуствовао Дану високих званица мултинационалне вежбе "Платинасти вук 18" у Бази "Југ", на којој је учествовало око 500 официра, подофицира и војника оружаних снага САД, Уједињеног Краљевства, Уједињених Арапских Емирата, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Румуније, Црне Горе и Србије.

Војска Србије на овај начин показује да је у стању да сарађује са најразвијенијим војскама света, да пренесе своје искуство, баш као што може да прихвати и прими искуство осталих оружаних снага, рекао је Вулин.

Он је поручио да ће држава Србија увек водити рачуна о томе да одржава баланс у својој спољној политици, као што одржава баланс у својој војсци и у њеном наоружавању и припремању.

Војска Србије је у стању да заштити своју земљу, наш начин живота и наш народ. Свака вежба, као што је ова, додатно ће унапредити нашу борбену готовост, способност да подржимо све одлуке државног руководства које се тичу судбине ове земље, као што смо у стању да обезбедимо мир и сигурност на читавом простору Србије за све наше грађане, закључио је министар.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот похвалио је ову вежбу и све њене учеснике.

У мировним операцијама учествује више различитих војски и војници морају да знају како да комуницирају и морају имати исту тактику. Ми смо веома срећни због тога што смо учествовали у вежби, а ја сам посебно срећан што је сарадња српске и америчке војске дубока и што имамо три пута више вежби са Србијом, него што Србија има са било којим другим партнером, нагласио је он

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф такође је изразио задовољство успешно завршеном вежбом и подсетио на то да војска те земље други пут учествује на вежби "Платинасти вук".

Руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић изразио је задовољство радом, дисциплином и професионализмом свих учесника вежбе.

Циљ вежбе је да унапреди интероперабилност, међусобно разумевање припадника оружаних снага партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу, наводи се у саопштењу Министарства одбране.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs