Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Модернизација државне управе и боље услуге за све грађане

Модернизација државне управе и боље услуге за све грађане

Суботица, 5. јул 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која борави у целодневној посети Суботици у оквиру обележавања годину дана рада Владе, посетила је апотеку „Суботица“ где је присуствовала презентацији система еРецепт и јединствене листе чекања на здравствене интервенције.


Презентацији ова два система присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић.

Систем „еРецепт“, који од 30. јуна функционише на територији целе Србије, омогућава аутоматско издавање рецепата за хроничне болеснике за период од 6 месеци. То значи да хронични пацијенти неће, као до сада, 12 пута годишње одлазити код лекара по рецепт, већ само два пута. Од увођења овог система, до краја јуна, преписано је 32.785.678 рецепата. На неопходном материјалу за штампање рецепата, годишње ће се штедети приближно два милиона евра.

Премијерка је истакла да су модернизација државне управе и боље услуге за све грађане приоритет Владе.


Више електронских сервиса значи мање редова и бирократије, краће процедуре и мањи ризик од корупције. Модерне јавне услуге штеде новац, што омогућава више инвестиција, нагласила је Брнабић.

Централизована апликација за листе чекања на здравствене интервенције објединила је досадашњих посебних 26 листа и решила вишедеценијски проблем неажурних спискова пацијената и дугог чекања. Грађанима је коначно омогућена бржа специјалистичка дијагностика и лекарска интервенција, као и транспарентан приступ листама чекања, које се дневно ажурирају.

Председница Владе подсетила је на то да су електронски сервиси, осим у државној управи и здравству, уведени и у судству, просвети, пољопривреди, грађевинарству.

Она је нагласила да Србија има све предуслове за то да успешно одговори на изазове четврте индустријске револуције, што је основ за даљи развој економије.

Дигитализација је неминовност. Србију видим као лидера модерних технологија у будућности , закључила је Брнабић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs