Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Остварени значајни резултати у првих годину дана рада Владе

Остварени значајни резултати у првих годину дана рада Владе

Суботица, 5. јул 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Суботици, где је представила резултате Владе у првих годину дана рада, да је уверена у то да су резултати у години за нама померили напред и нас као друштво и нашу земљу.


Брнабић је на конференцији за новинаре на Палићу поручила да је Влади коју води важно да је отворена, доступна и приступачна грађанима, оријентисана на резултате и да размишља тако да сваког дана испуњава обећања.

Читава Влада и сви министри радили су вредно и посвећено и ја сам јако задовољна постигнутим резултатима, истакла је председница Владе Србије.

Желим и важно је да нагласим да смо ми овде један исти тим са председником Републике Србије Александром Вучићем и са његовим тимом и да заједно настављамо реформе покренуте у мандату његове Владе, нагласила је она.

Премијерка је истакла да Влада ради у служби својих грађана и подсетила на то да су током 365 дана рада ове владе повећане пензије и плате у јавном сектору, да су настављене економске реформе и реформа јавне управе.

До краја године биће укинут Закон о смањењу пензија из 2014. године и све пензије биће повећане за 7,2 одсто, а биће и додатног повећања за оне са најмањим принадлежностима, нагласила је Брнабић и подсетила на то да су пензије претходно повећане за пет одсто.

Такође, она је навела да су плате у јавном сектору повећане између пет и 10 одсто и да се до краја године планира још једно повећање, захваљујући добрим резултатима фискалне дисциплине.

Одржана је финансијска дисциплина и настављени су важни инфраструктурни пројекти, нагласила је председница Владе и додала да је завршен Клинички центар у Нишу, као и да су отворени Народни музеј и Музеј савремене уметности.

Према њеним речима, на јучерашњи дан имали смо суфицит у буџету у износу од 29,7 милијарди динара, јавни дуг смањен је и износи 59,6 одсто, а економски раст остаје приоритет.

Брнабић је, позивајући се на "Фајненшл тајмс", саопштила да је Србија привукла 12 пута више страних директних инвестиција него што се очекује и на тај начин постала првак света у конкуренцији 194 земље.

Нето прилив страних инвестиција за шест месеци, како је навела, износи 1,1 милијарду евра.

Брнабић је указала на то да је у првих годину дана рада Владе минималац повећан 10 одсто и да је подигнут цензус за неопорезиви део са 11.790 на 15.000 динара, чиме је значајно растерећена привреда.


Премијерка је истакла да је Србија на "Дуинг бизнис листи" Светске банке прошле године заузела 43. место од 190 земаља, што је најбоља позиција икада на тој листи, а Светска банка је прогласила нашу земљу лидером у спровођењу реформи у Југоисточној Европи.

Према њеним речима, завршили смо трогодишњи аранжман са ММФ-ом, похваљени као један од шампиона реформи у свету и договорили смо нови без финансијске подршке, која нам није потребна чак ни из предострожности, како бисмо обезбедили наставак структурних реформи.

Премијерка је саопштила да је потписано 35 нових уговора са домаћим и страним инвеститорима, који су вредни 250 милиона евра и који ће обезбедити 9.227 нових радних места.

Влада, како је истакла, наставља да решава проблем стечаја, подиже старе гиганте и домаће брендове и већ је решено питање "Галенике", ИМТ-а, "Магнохрома", а радиће се на решавању проблема "Икарбуса", БИП-а, ФАП-а, "Ваљевске пиваре", "Тозе Марковић" и других компанија.

Брнабић је нагласила да је у првом кварталу ове године забележен раст од 4,6 одсто, што је највећи раст у протеклој деценији.

Она је истовремено поручила да је потребно ново знање за ново доба и да су млади шанса за тај искорак и потенцијал за будућност.

Брнабић је подсетила на то да је уведена информатика и рачунарство као обавезан предмет у петом разреду основне школе, при чему Србија има најбољи програм у Европи.

Школе су повезане интернетом, нови компјутери су набављени, уведени су електронски дневници у више од 560 школа у Србији и до краја године користиће га све основе школе, а онда ће се кренути са његовим увођењем и у средње школе, најавила је премијерка.

Такође, како је додала, ових дана ученицима ће бити на располагању више од 40 ИТ одељења у гимназијама широм Србије, што је за пет пута више него пре.

Она је поновила да је дигитализација велика шанса за нашу земљу, уз подсећање на то да је отворен Центар дигиталне пољопривреде Србије на Институту БиоСенс, да је у Бачкој Тополи отворена прва дигитална фарма у региону, да је отворен први државни Дата центар у Београду, док ће од 1. октобра бити укинут печат за привреду, који се шаље у историју.

Брнабић је навела да је у претходних годину дана инвестирано више од 81 милијарде динара у путну и железничку инфраструктуру, отворено 36 километара ауто-пута на Коридору 10, потписан уговор вредан 450 милиона евра за деоницу Прељина–Пожега, и реконструисано и пуштено у саобраћај 77,6 километара пруге.

Она је указала на то да је након 19 година после НАТО бомбардовања обновљен Жежељев мост у Новом Саду и поново успостављен железнички саобраћај.

Инвестиција од пет милиона евра укључује изградњу ауто-пута Мира, од Ниша до Приштине, Фрушкогорског ауто-пута и ауто-пута Београд–Сарајево и то је оно што нас очекује у наредном периоду, најавила је премијерка.

Она је истакла да ће бити реконструисан и Клинички центар у Београду, као и Клинички центар Војводине и центар у Крагујевцу, уз напомену да је обновљена Универзитетска клиника у Тиршовој, у коју је већ уложено више од 6,5 милиона евра.

Поносни смо на то што смо коначно завршили реконструкцију Народног и Савременог музеја, као што смо завршили и реконструкцију Галерије Матице српске у Новом Саду, поручила је она и оценила да то показује колико је Влада фокусирана на резултате.

Брнабић је нагласила да су уведене електронске здравствене књижице, да је проширен пројекат Е-беба, који је сада ушао у другу фазу и омогућава родитељима да већ у породилишту поднесу и захтев за родитељски додатак.

Такође, како је додала, уведен је и систем е-рецепт, који омогућава аутоматско издавање рецепата хроничним болесницима, а покренута је и платформа е-суд.

Премијерка је, говорећи о пројекту адресни регистар, рекла да ће тај пројекат омогућити да се до краја ове године коначно уведе у ред државна управа, односно да сви грађани имају број и улицу на којој живе и раде.

Пре годину дана пустили смо у рад систем електронске јавне управе, како грађани не би више били курири државе, истакла је Брнабић и додала да је тиме грађанима уштеђено 500.000 сати чекања у реду, а држави приближно 20 милиона динара за штампање папира.

Говорећи о популационој политици, она је подсетила на усвајање Закона о финансијској подршци породицама са децом и измене и допуне Стратегије за подстицање рађања, у оквиру које су одређени износи за прво, друго и треће дете.

Премијерка је саопштила и да је у првих годину дана рада Владе Србије заплењено 1.107 килограма наркотика и откривено 19 нелегалних лабораторија за производњу дроге.

Такође, у првој години мандата извршена је и набавка авиона за потребе РВ и ПВО Војске Србије и отворена су четири поглавља у преговорима са Европском унијом, указала је Брнабић.

Она је изјавила да ће Влада наставити да подржава националну авио-компанију "Ер Србија", наводећи да ће то чинити у складу са свим правилима Европске уније и заштите конкуренције.

Надам се да ће "Ер Србија" наставити да расте и увећава свој профит из године у годину. Компанија је све профитабилнија у јако конкурентном тржишту, истакла је премијерка и додала да је то важно за углед наше земље.

Брнабић је изјавила и да очекује много од Самита Кине и земаља централне и источне Европе који почиње сутра у Софији и где ће бити потписано неколико уговора.

Она је, одговарајући на питање новинара о очекивањима од Самита Западног Балкана у Лондону 9. и 10. јула у оквиру Берлинског процеса, рекла да су регионално повезивање и сарадња важни, али да много више очекује од Самита у Софији.

Премијерка је, говорећи о регионалној сарадњи, истакла да је важно да се регион енергетски и инфраструктурно повезује, као и да јој је жао што није мало више времена посветила Регионалној канцеларији за младе.

Брнабић је, на питање да издвоји један од најбитних догађаја који је обележио рад Владе, рекла да је то тешко, али је навела отварање Клиничког центра у Нишу, Народног музеја и Музеја савремене уметности, а посебно увођење информатике као обавезног предмета у основним школама, што је, како је оценила, дефинитивно печат ове владе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs