Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Јоксимовић и Етингер: Србија може да буде добар пример развоја кроз евроинтеграције

Јоксимовић и Етингер: Србија може да буде добар пример развоја кроз евроинтеграције

Београд, 19. јул 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са комесаром ЕУ за буџет и људске ресурсе Гинтером Етингером о моделима и начинима да Србија, као кандидат за чланство, користи финансијска развојна средства Уније, а која ће бити у функцији напретка наше државе.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је оценила да је у Стратегији проширења ЕУ спомињање могућег термина пријема нових чланица (2025. година), веома важно за Србију, јер тиме Унија показује да примећује, потврђује и валоризује активности наше државе у процесу приступања.

Осим тога, она је указала на то да и индикативан датум уласка у ЕУ упућује јасну поруку грађанима да је чланство у њој достижан и реалан циљ.

Истовремено, то је и подстицај да наставимо са реформама и на тај начин демонстрирамо проевропску опредељеност државе, навела је она.

Јоксимовић је констатовала да садашњи предлог буџета ЕУ подразумева значајно повећање издвајања за претприступну помоћ кандидатима и потенцијалним кандидатима (ИПА), што је, како је објаснила, битно због истраживања, развоја привреде и нарочито пољопривреде и одрживог регионалног развоја.

Етингер је објаснио да, иако буџетом ЕУ од 2021. до 2027. године нису предвиђена средства за нове потенцијалне чланице, постоји могућност да се она определе.

Он је подсетио на то да је такав случај био када је у Унију примана Хрватска, односно да ће се, када дође до новог пријема, размотрити учешће нове државе чланице у програмима ЕУ кроз посебна правна акта.

Новим европским буџетом, како је нагласио, планирано је значајно повећање средстава за претприступну помоћ Западном Балкану, а зависи од учинка и напретка који држава кандидат оствари у процесу приступања, чиме се и регион приближава ЕУ.

Јоксимовић и Етингер су постигли договор о томе да се у наредном периоду редовно консултују у погледу наших очекивања у вези са новом финансијском перспективом, начинима и областима коришћења фондова.

Комесар ЕУ је похвалио успостављене структуре за програмирање ИПА фондова у Србији, и нагласио важност даљег јачања капацитета – како би Србија, када постане чланица ЕУ, била добар пример за коришћење знатно већих кохезионих и структурних фондова.

Саговорници су се сагласили да су кохезиона политика и равномеран и одржив регионални развој најбоља заједничка политика ЕУ од које су корист осетили сви њени грађани, наводи се у саопштењу Кабинета министра за европске интеграције.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs