Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Највећи раст БДП-а потврда успешног развоја наше привреде

Највећи раст БДП-а потврда успешног развоја наше привреде

Београд, 31. јул 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је у првој половини ове године остварен раст БДП-а од 4,5 одсто, што је највиша стопа раста за првих шест месеци у последњих десет година, и још једна потврда да се домаћа привреда успешно развија.

Мали је истакао да је то импресиван резултат и показатељ да је Србија постала финансијски стабилна земља, привлачна за инвеститоре, додавши да је, према флеш процени Републичког завода за статистику, раст БДП-а у другом кварталу износио 4,4 одсто међугодишње.

Министарство финансија обавља анализе и на месечном нивоу, а, према проценама, раст у јуну је, у односу на исти месец претходне године, највећи у последњој деценији, указао је он.

Према проценама Министарства финансија, у јуну 2018. привреда је убрзала раст на 5,2 одсто међугодишње, што је једна од највиших месечних стопа раста у последњих десет година, нагласио је Мали.

На тај начин је у првој половини године остварен раст БДП-а од приближно 4,5 одсто, што је такође најбољи резултат у последњој деценији. Раст је диверсификован, односно приметан је у свим секторима, истакао је министар.

Према његовим речима, ови одлични резултати представљају потврду одговорно спроведених реформи у претходном периоду.

Мали је истакао да Србија бележи знатно већи привредни раст од просечног раста у земљама региона и ЕУ, при чему позитиван допринос настављају да дају сви производни сектори, првенствено услужна и грађевинска активност.

Он је, говорећи о флеш процени РЗС-а да је раст БДП-а у другом кварталу износио 4,4 одсто међугодишње, навео да је према анализи Министарства финансија најснажнији међугодишњи раст остварен у сектору грађевине (23,1 одсто), што је последица убрзања инфраструктурних пројеката државе, али и јачања приватне грађевинске активности.

Посебно је похвално то што је раст приметан у свим секторима, од грађевине до пољопривреде. Управо то говори у прилог чињеници да је Србија постала земља са стабилним привредним растом и јавним финансијама, подвукао је Мали.

Захваљујући одговорној политици коју водимо и фискалној дисциплини коју смо постигли, створен је простор за повећање плата и пензија, које нас очекује у наредном периоду, истакао је министар.

Он је прецизирао да је раст трговинског промета, туристичких услуга, као и стабилно повећање сектора информационо-комуникационих технологија, обезбедило међугодишњи раст услужног сектора од 3,4 одсто.

Мали је посебно нагласио добре резултате у пољопривреди, наводећи да имамо добру пољопривредну сезону, која, према процени Министарства финансија, обезбеђује међугодишњи раст те делатности од 11,7 одсто у другом кварталу.

Министар је навео и да индустријска производња бележи повећање физичког обима од 2,5 одсто у односу на исти период претходне године, што је вођено растом прерађивачке индустрије, посебно у делатностима производње основних метала, машинске и опорављене прехрамбене индустрије.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs