Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Пројекат „Јадар“ од изузетне важности за Србију

Пројекат „Јадар“ од изузетне важности за Србију

Београд, 2. август 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима мултинационалне рударско-металске групације „Рио Тинто“ о пројекту „Јадар“, који обухвата истраживање и развој лежишта литијума у околини Лознице.


У делегацији ове компаније били су извршни директор производне групе за енергију и минерале Болд Батар и извршни директор „Рио Тинта“ за развој и иновације Стивен Мекинтош.

Председница Владе и представници компаније „Рио Тинто“ сложили су се да је пројекат „Јадар“ изузетно важан и за компанију и за нашу земљу, јер се очекује да ће налазиште у околини Лознице омогућити искоришћење јадарита у производњи литијума и бората.

„Пројекат „Јадар“ може значајно утицати на развој Лознице и читавог региона због чега је Влада и направила међуресорну радну групу која ради са инвеститором на свим аспектима развоја овог пројекта како би обезбедили да локална економија има максималну корист од ове важне инвестиције и да га има у свакој фази имплементације овог пројекта, објаснила је она.

Такође, како је нагласила, посебно је важно то што су на пројекту, поред светских, ангажовани и домаћи стручњаци.

Представници „Рио Тинто“ су истакли да Србију виде као атрактивну инвестициону дестинацију, и изразили захвалност на досадашњој подршци Владе Србије и локалне самоуправе.

Влада и компанија „Рио Тинто“ потписали су у јулу 2017. године Меморандум о разумевању, након чега је формирана заједничка Радна група која се бави имплементацијом пројекта „Јадар“.

Брнабић се састала са представницима ове компаније и током посете Лондону, у априлу ове године, када је разговарала о динамици реализације пројекта „Јадар“.

Компанија „Рио Тинто“ је до сада уложила више од 100 милиона долара у пројекат „Јадар“, а планирано је да производња почне 2023/2024. године.
„Рио Тинто“ послује у Србији од 2001. године под локално регистрованом подружницом "Rio Sava Exploration" д.о.о., која ради на развоју пројекта „Јадар“.

Компанија је основала и одвојено правно лице за спровођење геолошких истраживања у Србији и региону "Rio Tinto Explorations Dunav" доо.
Литијум има широку могућност примене у изради разних производа, од којих се издвајају батерије за хибридна и возила на електрични погон.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs