Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Велике могућности Србије у производњи шљива

Велике могућности Србије у производњи шљива

Блаце, 7. август 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић изјавио је данас да се Србија по производњи шљива од преко пола милиона тона налази на трећем месту у свету, иза Кине и Индије.


Кркобабић је приликом обиласка општине Блаце подсетио на то да у Србији има 42 милиона стабала шљиве, али да се у односу на период од пре 120 година прерада тог воћа смањила за пет до шест пута, тако да се највише користи за производњу ракије.

Први извозни производ Србије у Сједињене Америчке Државе крајем 19. века била је сува шљива. Тада је у САД извезено 30.000 тона сувих шљива, а наш извоз сада не прелази пет до шест хиљада тона, рекао је Кркобабић.

Он је указао на то да постоји спремност Владе Србије и његовог министарства да, заједно с локалном самоуправом и постојећим задругама, раде на отварању сложене задруге у Блацу, која ће омогућити да шљива која успева у том крају не заврши у казанима, већ да буде прерађена.

Такав један погон се може очекивати следеће године уколико задругари и људи из локалне самоуправе то озбиљно схвате и крену у тај пројекат, истакао је министар.

Он је подсетио на то да је у току конкурс за доделу подстицајних средстава задругама и да је ове године за ту намену обезбеђено 825 милиона динара, што је четири пута више средстава него прошле године.


Интересовање задругара је велико и верујем да ћемо успети да задовољимо оправдане захтеве 60 до 70 задруга, нагласио је Кркобабић.

Према његовим речима, задруге формиране до 2017. године могу да рачунају на износ од највише 15 милиона динара подстицајних средстава, нове задруге на износ од 7,5 милиона динара, а сложене на износ до 60 милиона динара.

Кркобабић се у Културном центру Драинац у Блацу састао са задругарима из тог краја, представницима задружног савеза и општинске пољопривредне службе, које је информисао о финансијским подстицајима за задруге.

Он је са сарадницима обишао земљорадничку задругу "Блачка Блаце" која је из државног буџета добила нешто више од 12 милиона динара за изградњу хладњаче и набавку механизације.

Директор задруге "Блачка Блаце" Душан Зечевић рекао је да су задруге једини спас за српско село, и израдио наду да ће за пет година у Блацу бити 20 задруга, док је 30 оптималан број задруга да би то место могло да функционише.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs