Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Кључ развоја Србије лежи у локалном економском развоју

Кључ развоја Србије лежи у локалном економском развоју

Лозница, 7. август 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Лозници да кључ развоја наше земље лежи управо на локалном економском развоју и породичним предузећима, најавивши већу подршку Владе домаћим компанијама.


Брнабић се у том граду састала са градоначелником Видојем Петровићем и посетила фабрику кондиторских производа ''Нели''.

Она је изразила захвалност тој компанији на томе што помаже запошљавање у Србији, с обзиром на то да има више од 300 радника, поручивши да кључ развоја читаве земље лежи на фирмама као што је "Нели".

Премијерка је нагласила да управо зато посећује домаће и породичне компаније, уз оцену да је локална смаоуправа у Лозници одлична и да друге општине треба да следе тај пример.

Желим да покажем колико велики потенцијал имамо и колико имамо паметне локалне компаније које запошљавају између 100 и 300 људи, а које не питамо као држава довољно често – шта је то што вама треба. Фокусирамо се понекад више на стране инвеститоре, навела је она.

То јесте важно, али морамо да се окренемо и локалним компанијама и дамо им већу подршку, указала је Брнабић.

Председница Владе је истакла да фабрика "Нели" има извоз вредан већи од шест милиона евра на годишњем нивоу и да извози у земље региона, Европску унију и Руску Федерацију.

Према њеним речима, такве компаније су у рангу пожељних страних инвеститора у Србији.

Она је изразила захвалност фабрици "Нели" и на томе што улази у програм дуалног образовања кроз сарадњу са средњом стручном школом за кондиторске производе.

Директор и власник фабрике "Нели", Митар Обрадовић најавио је да ће уложити новац у прављење бомбоњере Азбука, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и да ће свако слово имати различито чоколадно пуњење.

ФОТО: Председница Владе Ана Брнабић у посети фабрици кондиторских производа ''Нели''


Брнабић је у разговору са представницима локалне самоуправе рекла да Лозница има 73 мање запослених од потребног броја и да ради по свим менаџерским стандардима, као и да је важно то што има Канцеларију за локални економски развој.

Председница Владе је напоменула да је прво уведен адресни регистар у Лозници и да је 677 улица добило име, као и да је више од 12.300 кућа добило бројеве.

Она је, када је реч о компанији "Рио Тинто" и истраживању јадарита, нагласила да је то један од најважнијих пројеката у Србији и да претходна студија изводљивости треба да буде готова до краја године, затим до 2020. да се донесе одлука о инвестицији и до 2023. године да се направи погон за прераду јадарита.

Онда би, како је објаснила, били доведени инвеститори који би од јадарита правили полупроизводе или производе намењене извозу.

Брнабић је рекла да на јесен у Лозницу треба да дођу два нова инвеститора који ће запослити више од 3.000 људи.

Премијерка је, на питање новинара када ће бити у функцији мост Љубовија–Братунац, рекла да је Србија завршила мост, али да БиХ није изградила заједнички граднични прелаз и да ће наша држава наставити да инсистира на томе да се уведе привремени гранични прелаз.

Ипак, не верујем да ће бити било шта пре избора у БиХ оценила је она и подсетила на то да је у плану и градња ауто-пута Рума–Шабац–Лозница, што ће додатно развити тај део Србије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs