Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Михајловић честитала Дан грађевинара Србије

Михајловић честитала Дан грађевинара Србије

Београд, 8. август 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић честитала је данас свим запосленима у грађевинарству Дан грађевинара Србије, поручивши притом да је грађевинарство поново један од покретача привредног раста и развоја Србије.

Михајловић је истакла да ће са новим инвестиционим циклусом, који креће наредне године, бити још више посла за наше грађевинаре, уз напомену да се, заједничким радом синдиката, грађевинских компанија, јавних предузећа и људи у ресорном министарству, грана привреде, која је годинама била синоним за “стару славу”, вратила у живот.

Она је подвукла да је Србија данас земља која завршава своје велике инфраструктурне пројекте и почиње нове, десета је на свету по издавању грађевинских дозвола, има више од 28.000 активних градилишта, а грађевинарство у 2018. години бележи раст од 25 одсто и даје највећи допринос расту БДП-а.

Према њеним речима, пројекти који се завршавају након неколико деценија показали су да Србија и даље има квалитетне фирме, добре раднике, инжењере и способне менаџере у грађевинарству.

До краја године, како је навела, биће завршени пројекти које је Србија чекала деценијама, међу којима су најважнији изградња источног и јужног крака друмског Коридора 10, као и 103 километра ауто-пута кроз Шумадију од Обреновца до Чачка.

Обновљено је и више од 220 километара пруга, а до 2020. године биће изграђена и 5.203 стана за припаднике снага безбедности у шест градова у Србији, указала је Михајловић.

Она је изразила захвалност грађевинарима на томе што нису одустали онда када је било најтеже за српско грађевинарство – када су пројекти стајали, а грађевинске фирме пропадале.

Данас, кад грађевинска индустрија има подршку државе, кад имамо модерне законе и новац да реализујемо пројекте, важно је да настави да подиже своје капацитете у знању и технологијама и да се домаће фирме удружују и раде заједно, јер нас очекује нови инвестициони циклус вредан више од пет милијарди евра, истакла је Михајловић.

Према њеним речима, Србију у наредних пет година очекује градња ауто-пута од Ниша до Мердара, деонице Коридора 11 Прељина–Пожега, Моравског и Фрушкогорског коридора, брзе саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница, кружног ауто-пута Београд–Сарајево, као и наставак реконструкције железничког Коридора 10 и барске пруге.

Србија ће наставити да гради и повезује се са суседима и потребни су јој снажна грађевинска индустрија и реформисана јавна предузећа како бисмо били могли да одговоримо изазовима који су пред нама, поручила је Михајловић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs