Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија наставља да спроводи одговорну економску политику

Србија наставља да спроводи одговорну економску политику

Београд, 8. август 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да се Србија налази на добром путу, додавши да макроекономски резултати дају за право да се настави са досадашњом одговорном економском политиком.

Мали је, гостујући на Телевизији "Пинк", истакао да увек има простора за напредак, због чега се спроводе даље реформе које ће олакшати рад привреди и подићи квалитет живота свих грађана.

Министар је рекао да је Србија међу три земље у Европи са стопом привредног раста од 4,5 одсто у првих шест месеци ове године, и додао да је то највећа стопа раста у последњих десет година.

За нас је најважније да се та промена види и да грађани знају који је њен значај за укупни квалитет њиховог живота, рекао је он и додао да је сада највећи изазов да се са овим позитивним трендовима настави.

Мали је нагласио да га нарочито охрабрују подаци који указују на диверзификацију привредног раста, што заправо значи да је видљив привредни раст у више привредних области.

Имамо повећање раста грађевинске индустрије од 25 одсто у односу на исти период прошле године. То значи да су покренуте обимне инвестиције, градимо ауто-путеве, реконструишу се пруге, а граде се и станови, подвукао је министар.

Прерађивачка индустрија је такође порасла, као и пољопривреда. Туризам има раст од 12,9 одсто. Само извоз у оквиру ИТ индустрије достигао је раст од 30 одсто, нагласио је он.

Мали је истакао да наша економија стабилно расте у свим сегментима, што је добар знак и даје нам сигурност за предвиђања за наредни период, и изразио уверење да до краја године БДП може да буде и већи.

Други добар показатељ јесте стање у нашем буџету. Осим што смо успели да остваримо суфицит у буџету од 49,1 милијарду динара, у првих седам месеци текуће године укупно смо, заједно са пратећим каматама, отплатили кредите у вредности од приближно 370 милијарди динара, што је више од 3,1 милијарду евра, указао је он.

Према његовим речима, податак о смањењу незапослености са 25,9 одсто, од пре пар година, на данашњих 13 до 14 одсто показатељ је да је била исправна стратегија да што више суграђана има примања, те да се сада полако отвара простор за повећање плата.

Министар је, говорећи о даљим реформама, подсетио на то да ће у фокусу бити привреда, и најавио даље смањење неких пореских намета и усвајање закона о накнадама, а све са циљем да се повећају инвестиције и број радних места.

Са Међународним монетарним фондом (ММФ) ће се разговарати о даљој реформи привреде, реформи јавних институција, реформи јавних предузећа, то су све реформе које треба урадити да би се подржала привреда, рекао је он.

Мали је нагласио да нас очекује повећање плата и пензија до краја године, а са конкретним цифрама изаћи ћемо у септембру, након доласка делегације ММФ-а.

Према његовим речима, грађани треба да очекују добре вести зато што смо кроз тешке мере дошли до суфицита у буџету.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs