Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Конкретни пројекти сарадње са кинеском провинцијом Фуђен

Конкретни пројекти сарадње са кинеском провинцијом Фуђен

Београд, 8. август 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се данас са чланом Сталног комитета Комунистичке партије Кине из провинције Фуђен Љанг Ђењунгом, који предводи делегацију тамошњих привредника у посети Србији.


Михајловић је истакла да је у питању једна од најразвијенијих кинеских провинција, са чијим ће се представницима разматрати могућности за сарадњу не само у области инфраструктуре, где реализујемо пројекте вредне више од пет милијарди евра, већ и у секторима пољопривреде, туризма и модерних технологија.

Поред сарадње у изградњи путева и пруга, велику захвалност дугујемо НР Кини и због улагања у Железару Смедерево, од које живи велики број српских породица, додала је она.

Захвални смо кинеској страни и на размени знања и искустава, јер само тако можемо брже да се развијамо. Једна смо од првих земаља која је потписала иницијативу “Један појас, један пут” и покренули смо пројекат изградње брзе пруге Београд–Будимпешта, подвукла је Михајловић.

Поносни смо, како је истакла, и на то што смо укинули визе нашим грађанима и што наш туризам бележи раст захваљујући све већем броју кинеских гостију у Србији.

Љанг Ђењунг је изразио захвалност Михајловић на гостопримству, истакавши да ће данашњи састанак отворити нове могућности сарадње у инфраструктури, пољопривреди, индустрији, туризму, образовању и култури.


Пратећи иницијативу “Један појас, један пут” желимо да наставимо да унапређујемо сарадњу са Србијом, са којом имамо одличне односе, као што је имају и наша два председника, рекао је он.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг исказао је захвалност председнику Србије Александру Вучићу и потпредседнику Владе и министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорани Михајловић на подршци коју пружају сарадњи двеју земаља.

Привредна делегација из провинције Фуђен, која има велико искуство у градњи друмске и железничке инфраструктуре, поред инфраструктурних пројеката, заинтересована је и за увоз пољопривредних производа из Србије, као и за пројекте у области туризма и индустрије, рекао је амбасадор Ли.

Фуђен, која је једна од најуспешнијих кинеских провинција са дугом историјом и културом, има 39 милиона становника и континуирано бележи раст БДП-а од 10 одсто годишње, а који је у 2017. години износио 470 милијарди долара.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs