Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Обележена 89-годишњица смрти Арчибалда Рајса

Обележена 89-годишњица смрти Арчибалда Рајса

Београд, 8. август 2018. године – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Негован Станковић предводио је данас државну церемонију поводом обележавања 89-годишњице смрти доктора Рудолфа Арчибалда Рајса.

Фото: Танјуг
Станковић је, код споменика овом истакнутом хуманисти у Топчидерском парку, указао на његову значајну улогу у Првом светском рату, у којем се доказао као криминолог и форензичар, истичући да је са српском војском преживео голготу повлачећи се преко Албаније.

Он је подсетио на то да је Рајс са српском војском прошао пробој Солунског фронта и да је 1. новембра 1918. године са Моравском дивизијом ушао у ослобођени Београд, у којем је живео до своје смрти 8. августа 1929. године.

Влада Србије је максимално посвећена достојанственом сећању на све учеснике у догађајима из своје историје. Данашњи датум је један од значајнијих у нашој историји, а посебно у години када обележавамо 100 година од велике победе у Првом светском рату, навео је државни секретар.

Обележавању годишњице смрти Арчибалда Рајса присуствовали су и представници Амбасаде Швајцарске у Србији, Министарства одбране, Војске Србије, Криминалистичко-полицијске академије, Удружења за неговање традиције ослободилачких ратова, Удружења потомака солунских ратника и грађани.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs