Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Шири се круг корисника бесплатне правне помоћи

Шири се круг корисника бесплатне правне помоћи

Београд, 8. август 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да је Нацртом закона о бесплатној правној помоћи проширен круг корисника који ће имати право на бесплатну правну помоћ, међу којима су деца, жртве породичног насиља, тортуре, трговине људима и други.

Фото: Танјуг

Кубуровић је у изјави за агенцију Танјуг прецизирала да ће тако, поред грађана који имају право на социјалну помоћ у складу са законом који регулише социјалну заштиту и окривљених у кривичном поступку који не могу да плате адвоката, право на бесплатну правну помоћ имати и деца у свим поступцима у којима се одлучује о осваривању њихових права.

Такође, како је навела, право на бесплатну правну помоћ имаће и жртве породичног насиља, као и сва лица која имају право на заштиту у складу са Законом о спречавању насиља у породици.

Она је додала да ће у круг корисника бесплатне правне помоћи спадати и лица која су тражиоци азила, затим жртве тортуре, као и трговине људима, али и особе које тек треба да у ванпарничном поступку утврде место и датум рођења.

Кубуровић је указала на то да, нажалост, велики број лица, поготово када је реч о Ромима, још нису уписани у матичне књиге, тако да ће и они имати право на бесплатну правну помоћ у овом поступку.

Према њеним речима, круг корисника вероватно ће бити још проширен након финалне израде поменутог нацрта у складу са мишљењима и аргументима који су Министарству правде достављени током јавне расправе која је окончана 6. августа.

Она је објаснила да бесплатна правна помоћ у ужем смислу подразумева пружање правних савета, писање поднесака, заступање и одбрану у судским поступцима.

Међутим, како је додала, овим законом је обухваћена и бесплатна правна подршка која подразумева давање општих правних информација и попуњавање формулара.

У Нацрту закона пружаоци бесплатне правне помоћи дефинисани су у складу са Уставом, који као пружаоце одређује пре свега адвокатуру и правне службе при јединицама локалне самоуправе, подвукла је Кубуровић.

Такође, препозната је и улога цивилног сектора, који последњих 20 година има битну улогу када је реч о заштити пре свега рањивих група, тако да и удружења могу да пружају бесплатну правну помоћ, нарочито када су у питању поступци за азил и забрану дискриминације јер их посебни закони који регулишу те области препознају као пружаоце, објаснила је она.

Кубуровић је, када је реч о удружењима, навела да је Нацртом закона предвиђено да она бесплатну правну помоћ пружају преко адвоката, с тим да то могу да чине и дипломирани правници у складу са процесним законима.

Она је напоменула да је јавна расправа о поменутом нацрту закона завршена 6. августа и да Министарство правде сада сублимира све приспеле коментаре и мишљења.

До краја седмице ће се у овом документу наћи оно што будемо сматрали да треба да буде унето, а потом ће нацрт бити послат на мишљење надлежним министарствима. Након тога очекује се да буде послат Влади, која ће потом усвојени предлог закона проследити парламенту, објаснила је Кубуровић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs