Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Систематско и континуирано улагање у развој младих

Систематско и континуирано улагање у развој младих

Београд, 10. август 2018. године – Министарство омладине и спорта Владе Републике Србије саопштило је данас да многобројни резултати показују да се успешно ради на томе да се младима створе услови у којима они неће осетити потребу да напусте Србију, већ да управо овде раде, оснивају породице и остваре сопствене потенцијале.


Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину о томе да се 12. август прогласи за Међународни дан младих, а овогодишња тема на глобалном нивоу је „Безбедни простори за младе“.

Министарство омладине и спорта, препознајући важну улогу младих у друштву, ради на стварању услова за квалитетнији живот младих и својим активностима из дана у дан доказује да мисли на њих свих 365 дана у години.

Оно ће наставити да систематски и континуирано улаже у развој младих, и у складу са тим подсећа на то да је финансирало 136 пројеката кроз које је посао добило или је самозапослено више од 1.000 младих.

Такође, стручну праксу је обавило приближно 1.600 младих, 14.000 њих побољшало је вештине и компетенције које су неопходне на тржишту рада, а улагањем 276 милиона динара отворено је десет пословних инкубатора.

Уз помоћ Министарства, у Србији тренутно ради 135 активних канцеларија за младе, опремљено је и изграђено 48 теретана на отвореном и 49 омладинских клубова.

Тиме су створени услови за то да млади квалитетно проводе слободно време, развијају здраве стилове живота, активно учествују у друштву, користе и креирају културне садржаје, као и за неформално образовање и информисање прилагођено њиховим потребама.

Од 2014. године до данас, Министарство је финансијски подржало 547 пројеката удружења и јединица локалне самоуправе, у вредности од приближно 840 милиона динара.

Резултат ових активности јесте смањење стопе незапослености за више од 10 одсто од 2014. до 2017. године и повећање броја младих предузетника за 2.530 у односу на 2015. годину.

Фонд за младе таленте Републике Србије је са 6,7 милијарди динара стипендирао и наградио више од 24.400 ученика и студената, а у циљу реализације стручних пракси и запослења у Србији склопљени су бројни споразуми са најуспешнијим компанијама које послују у нашој земљи.

Путем бројних активности Министарства у овој области, запослено је или се самозапослило 1.833 младих, док их је 25.776 прошло разне обуке.

Све ово, али и још пуно других резултата, на најбољи начин показује да Министарство ради на томе да младима створи услове у којима они неће осетити потребу да напусте Србију, већ да управо овде раде, оснивају породице, остваре сопствене потенцијале и снове, пружајући себи, али и својим најближима, све оно што је потребно младој особи у савременом свету, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs