Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Став Русије о Косову заснован на међународном праву

Став Русије о Косову заснован на међународном праву

Београд, 10. август 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са директором Департмана за информисање и штампу Министарства иностраних послова Руске Федерације Маријом Захаровом, која на његов позив борави у Србији.

Фото: Фонет

Дачић је након састанка, на заједничкој конференцији за новинаре, изразио добродошлицу својој саговорници, која је и почасни гост Сабора трубача у Гучи, као и задовољство њеном посетом, која је уприличена након договора са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим.

Захарова пружа подршку Србији, велики је пријатељ наше земље, и то увек показује, истакао је он и подсетио на историјску блискост двају народа и двеју држава, које су имале искључиво пријатељске односе.

Први потпредседник Владе је исказао захвалност Захаровој и на подршци одбрани суверенитета и интегритета Србије, као и на подршци на међународној јавној сцени.

У том погледу, како је рекао, председник Србије Александар Вучић је у сталном контакту са званичницима Руске Федерације, информише их о свим проблемима и отвореним питањима у дијалогу са Приштином и са нашом чврстом позицијом када је реч о непризнавању независности Косова.

Дачић је рекао да се до краја године очекује посета председника Русије Владимира Путина Србији, затим седница Мешовитог комитета за сарадњу двеју земаља, као и обележавање јубилеја – 180-годишњице успостављања дипломатских односа двеју држава.

Још једном исказујем личну захвалност министру Лаврову и Захаровој на спремности да увек одговоре на наше упите и позиве и помогну у решавању разних проблематичних питања. Шта год ко тражио од Србије, ми никада нећемо угрозити односе са Русијом, нагласио је он.

Први потпредседник Владе је пренео задовољство због тога што ће Захарова имати прилику да се пријатно изненади Сабором у Гучи, али и љубављу са којом је српски народ дочекује.

Захарова је, изразивши захвалност на позиву да дође у посету Србији, указала на историјске везе које спајају две земље, нагласивши да ће искористити ову прилику да Србију још више упозна, и историјски и културно.

Она је поручила да је став Русије по питању Косова доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства.

Не одступамо од тог доследног става, навела је Захарова и поновила да ће се Русија понашати са поштовањем према одлуци српског народа.

Ми нећемо прихватити као чињеницу промену граница након Другог светског рата, као ни све што је везано за извртање историјских чињеница у најновијој историји. Са тиме се нећемо сложити, нагласила је она.

Поштујемо међународно право и договоре, али они у једном тренутку као да постану само "парче папира". Зато је потребно остати доследан у ставу који промовишете. Пре свега, мислим на руски став по питању Косова. Он се није мењао и људи у Србији то знају, не признајемо независност Косова, поновила је Захарова.

Она је истовремено навела да је проблем Косова унутрашње питање, али је одавно и међународни проблем, уз подсећање на то да Резолуцију 1244 Савета безбедности УН нико није укинуо и да се Русија залаже за поштовање међународног права.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs