Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Улагање у грађане и њихово усавршавање приоритет Владе

Улагање у грађане и њихово усавршавање приоритет Владе

Београд, 15. август 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић одржао је данас састанак са директорима свих филијала Националне службе за запошљавање (НСЗ), истакавши да су овакви састанци прилика да се додатно унапреди рад ове установе.


Ђорђевић је рекао да се на тај начин стварају прилике за запослење и бољи услови за живот свих грађана Србије, и подсетио на то да је политика председника Републике и Владе запошљавање свих категорија становништва и отварање нових радних места.

Он је нагласио да је ове године новост да, поред преквалификације незапослених, постоји и преквалификација и доквалификација запослених.

Циљ нам је да сви наши грађани задрже своје послове. С обзиром на то да технолошки Србија напредује у сваком смислу, верујемо да ће бити потребна и обука већ постојеће радне снаге, објаснио је министар.

Ђорђевић је нагласио да држава жели да улаже у своје грађане и омогући им да стекну боље образовање и квалификације, како би имали боље плате и остали у Србији да граде своју бољу будућност.

Циљ Владе је, како је указао, да створи државу у којој ће њени грађани остајати, али и у коју ће долазити нови људи који желе да раде.

Желимо да привучемо стране инвеститоре и биће потребан одређени број људи који ће радити за њих. Континуирано одржавамо састанке са представницима Министарства приреде и Министарства финансија, јер желимо да видимо која су то нова занимања која су потребна, као и ко све жели да инвестира у нашу земљу, истакао је министар.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић нагласио је да се позитивни тренд на тржишту рада наставља и да је улога ресорног министарства, Владе и ове службе да пронађу равноправан однос између тражње и понуде.

Он је прецизирао да према последњој евиденцији НСЗ, 570.000 људи показује интересовање за посао, али послодавци и даље не могу да нађу адекватну радну снагу.

Због тога, како је истакао, желимо да обучимо одређени број људи како би могли да обављају послове за којима постоји потражња.

Мартиновић је навео да је, када је реч о пословима са високо стручним образовањем, највећа потражња за инжењерима информатике, електронике, електротехнике, грађевинарства, машинства, лекарима са специјализацијама, фармацеутима, професорима физике и математике.

Он је, говорећи о занатима, навео да је потребна радна снага у грађевини, у области туризма и угоститељства, возачи, радници обезбеђења и неговатељице.

Такође, НСЗ реализује мере подршке у запошљавању особа са инвалидитетом расписивањем јавних позива за доделу средстава, додао је Мартиновић и нагласио да у Србији послује 52 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Према евиденцији НСЗ, од почетка године укупно је запослено 155.057 лица, од чега 4.313 особа са инвалидитетом, прецизирао је Мартиновић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs