Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Популациона политика брига свих сегмената друштва

Популациона политика брига свих сегмената друштва

Београд, 16. август 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је у Србији све мање жена које рађају прво дете, истакавши да се њихов број у 2017. години смањио за 1.000 у односу на претходну годину.

Фото: Танјуг
Ђукић Дејановић је у изјави за агенцију Танјуг објаснила да је тај тренд последица исељавања младих из земље.

Она је рекла да ново истраживање Евростата о демографским кретањима показује да у већини земаља ЕУ расте број рођене деце по жени, а да у Србији опада, и навела да се индекс фертилитета у нашој земљи не смањује и да последњих година износи 1,46, што је добра вест.

Међутим, да бисмо се обнављали као народ и држава, тај индекс треба да износи 2,1. Нова Стратегија за подстицање рађања предвиђа низ активности којима бисмо повећали тај индекс на 1,85 што је наш први задатак, указала је Ðукић Дејановић.

Она је рекла да демографски показатељи Евростата показују да задовољавајући индекс рађања постоји само у Турској и Грузији, док у осталим земљама има благу тенденцију раста.

Ðукић Дејановић је истакла да су пронаталитетне мере један сегмент популационе политике и да је задатак државе да се бави и питањем миграција и старењем становништва, будући да се из Србије највише исељавају млади који у просеку имају 28 година, а међу којима је свака четврта особа високообразована.

Миграције као цивилизацијску реалност не можемо спречити, али морамо побољшати комуникацију са младима који напуштају Србију и постижу изванредна професионална постигнућа у иностранству. Комуникација са њима треба да буде на вишем нивоу како би своја знања и искуства поделили и са нама у Србији, нагласила је она.

Ðукић Дејановић је означила међугенерацијску солидарност као важан сегмент популационе политике, будући да смо све старији као народ.

Према њеним речима, просек старости у Србији је 1967. године био 33 године, а данас је 43 године.

Она је, говорећи о популационој политици, истакла да финансијска подршка која се примењује од 1. јула, у оквиру Закона о финансијској подршци породици са децом, није једина мера подстицања рађања и да је неопходно побољшати и услове за запошљавање, становање и низ сервисних активности.

Ðукић Дејановић је подсетила на то да је држава ове године издвојила 500 милиона динара неповратне помоћи локалним самоуправама које треба да одреде приоритете и осмисле начин на који ће стимулисати младе да размишљају о рађању.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs