Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Сектору за ванредне ситуације уручена донација Јапана

Сектору за ванредне ситуације уручена донација Јапана

Београд, 17. август 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама присуствовали су данас примопредаји рафтинг и спасилачких чамаца, као и друге опреме Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Фото: Танјуг

Стефановић је, на свечаности одржаној испред Палате Србија, истакао да вредност донације Владе Јапана износи приближно 1,5 милиона евра, и изразио захвалност Јапану на донацији и вишегодишњој сарадњи и помоћи.

Потпредседник Владе је прецизирао да је реч о 24 чамца (12 рафтинг и 12 спасилачких), 12 приколица за чамце, седам плутајућих спасилачких платформи, 29 лед рефлектора са агрегатима за ноћни рад, ронилачким оделима и компресорима за ваздух.

Он је навео да ће опрема бити распоређена јединицама у читавој Србији и допринеће формирању интервентних спасилачких тимова који ће помоћи да грађани буду још безбеднији.

Стефановић је напоменуо да је Влада Јапана до сада Србији пружила помоћ за унапређење деловања у ванредним ситуацијама већу од 8,7 милиона евра, а да је 2014. године у време великих поплава које су задесиле Србију, Влада Јапана упутила пет милиона евра помоћи, а грађани Јапана више од два милиона евра.

Такође, он је додао да и Србија увек размишља о томе да помогне другим земљама, па и оним које су технолошки развијеније од нас и да је Влада Србије, када су Јапан погодиле велике поплаве, које су однеле жртве, нашим пријатељима упутила помоћ.

Фото: Танјуг

Стефановић је изразио наду да ће јапански експерти доћи у Србију, како би наши ватрогасци спасиоци могли да уче од оних који су међу најбољима на свету у реаговању у ванредним ситуацијама.

Марујама је изразио задовољство што Јапан може да допринесе сигурности грађана Србије.

Такође, он је исказао наду да ова опрема доприноси повећању капацитета МУП-а да одговори на изазове природних непогода у читавој Србији.
Марујама је истакао да помоћ није једносмерна, и указао на то да су недавно, када су Јапан погодиле обилне кише и поплаве, председник и премијер Србије Александар Вучић и Ана Брнабић упутили саучешће, а Влада Србије донирала 500.000 евра.

Он је подсетио и на земљотрес 2011. године у Јапану, истичући да је Србија несебично пружила велику материјалну и моралну подршку јапанском народу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs