Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Отворен Конзулат Србије у Анталији

Отворен Конзулат Србије у Анталији

Београд/Анталија, 19. август 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу присуствовали су данас у Анталији отварању Конзулата Републике Србије на челу са почасним конзулом Фикретом Озтурком.


Догађају је присуствовао већи број званица из анталијске провинције, међу којима и гувернер и градоначелник Анталије и истакнути привредници из овог дела Турске.

Конзулат се налази у Хотелу "Регнум" са 7 звездица, у Белеку (Kadriye Bolgesi, Učkum tepesi, Mevkii, 07500 Serik, Belek), у непосредној близини анталијског аеродрома, и отворен је у циљу пружања помоћи и конзуларне заштите нашим грађанима који бораве у анталијској регији.

Ова прилика је искоришћена и за разговор два министра који су, у билатералном сусрету, размотрили билатералну сарадњу и регионална питања.

Заједнички је оцењено да су билатерални односи на завидном нивоу, чему је подстицај пружио лични однос председника двеју земаља, а потврду су добили и у врло фреквентној размени посета на највишем нивоу.

Поновљено је и да је економска сарадња последично доживела свој успон и сада трговинска размена износи једну милијарду долара на годишњем нивоу, а циљ је подићи је у најскорије време на три милијарде.


Број туриста из једне у другу земљу је у сталном порасту, а сада износи приближно 100.000 турских туриста у Србији, и 140.000 српских у Турској, што су такође показатељи продубљивања односа и успона билатералне сарадње и међусобног разумевања.

Оцењено је да Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања, као и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обе државе на међународном плану.

Борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња на пољу инвестиција, само су неке од области у којима ће се продубљивати даља сарадња.

Обострано је потврђено да се ради на изградњи таквих односа, али и да пријатељство Србије и Турске представља заједничко улагање у наше будуће нараштаје.

Дачић је поновио да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs