Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Република Гана ће размотрити одлуку о признању Косова

Република Гана ће размотрити одлуку о признању Косова

Београд, 20. август 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар иностраних послова и регионалних интеграција Републике Гане Ширли Бочвеј изјавили су данас да две земље желе да ревитализују своје односе.

Фото: msp.gov.rs

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Бочвеј, подсетио на то да су бивша Југославија и Гана биле међу оснивачима Покрета несврстаних.

Односи су били брилијантни, Гана је била прва земља Африке која се изборила за своју независност пре 60 година, нагласио је он, и најавио да ће наредне године бити обележена 60-годишњица успостављања дипломатских односа тадашње Југославије, садашње Србије и Гане.

Председници двеју земаља Тито и Кваме Нкрума су били велики пријатељи. Поносни смо на нашу историју и сарадњу која датира из тог периода, указао је први потпредседник Владе.

Дачић је рекао да Србија и Гана желе да ревитализују своје односе који су нарушени пре шест година, одлуком везаном за признање једнострано проглашене независности Косова.

Донели смо одлуку да наше односе поново доведемо на ниво на којем су били за време Тита и Нкрума, и да се трудимо да буду још и бољи од тога, нагласио је он.

Први потпредседник Владе је указао на то да не мисли само на политичке односе, већ и на економске, и подсетио на то да је трговинска размена двеју земаља за време Југославије износила 80 милиона долара на годишњем нивоу, а да је прошле године била на нивоу од свега 10 милиона евра.

Дачић је нагласио да постоји огроман потенцијал за сарадњу двеју замаља, и пренео да је председник Републике Србије Александар Вучић упутио позив председнику Гане да посети нашу земљу, и да ће се радити на томе да се они сретну током Генералне скупштине Уједињених нација.

Он је рекао да је одлучено и да се реактивирају мешовити комитети за сарадњу, који су имали последњу седницу 1998. године.

Пријатељство треба неговати. Желимо да наши пријатељи буду сигурни да ће у нама имати поудзаног партнера, који ће се руководити заједничким интересима, поручио је први потпредседник Владе.

Дачић је подсетио на то да је Србија 2010. године донела одлуку да отвори Амбасаду у Гани, али да због догађаја око признања једнострано проглашене независности Косова она није реализована.

Не желимо да вршимо притисак, нити је главна тема о којој причамо Косово. То је њихова одлука, а ми бисмо волели да још једном анализирају ситуацију која је сада много другачија, јер се трага за решењима и води дијалог. Волели бисмо да се преиспита одлука коју је донела претходна администрација, истакао је он.

Дачић је рекао да је са министром иностраних послова и регионалних интеграција Гане разговарао о томе да Србија стипендира десет студената из Гане, који већ студирају у нашој земљи.

Бочвеј је рекла да ће Гана дефинитивно поново размотрити раније донету одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова.

Она је истакла да нема овлашћење да донесе одлуку о повлачењу признања, и напоменула да је разговарала са члановима Владе њене земље и да ће по повратку бити јасна у изношењу става по овом питању.

Знам да је одлука која је донета била препрека развоју наших односа. Али ми смо овде, нисмо отишли на Косово. Нико из наше владе није посетио Косово, навела је Бочвеј и подсетила на то да је одлуку о признању Косова донела претходна влада.

Бочвеј, која је данас са Дачићем потписала Меморандум о разумевању о политичким консултацијама, посебно је похвалила топлу добродошлицу, и рекла да Гана жели да поврати односе са својим пријатељима од раније.

Такође, она је навела да Гана жели да има добре односе са Србијом, јер је сматра савезником, а уз то постоје бројне области за сарадњу у корист грађана двеју земаља.

Мапа пута за ревитализацију односа је постављена, истакла је Бочвеј и изразила уверење да ништа неће моћи да спречи њену реализацију.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs