Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Западном Балкану потребан мастер план у области енергетике

Западном Балкану потребан мастер план у области енергетике

Београд/Солун, 10. септембар 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић учествовао је, на позив грчког министра енергетике Јоргоса Статакиса, на Енергетском форуму за Југоисточну Европу, који је одржан у Солуну.

Фото: mre.gov.rs

Антић је истакао да су земље Западног Балкана имале пуно заједничких активности у претходном периоду, као и да су заједно радиле на регионалном повезивању и стабилности.

Он је оценио да су формати Западни Балкан 6 (WB 6) и Енергетска заједница дали велики допринос, изразивши дубоко уверење да су билатерални сусрети и међусобно разумевање најзначајнији за овај регион.

Живимо у времену у којем је енергетика одавно престала да буде економска тема и постала геополитичко питање које дубоко задире у безбедност свих држава, навео је министар.

Верујем да је земљама Југоисточне Европе потребна јака међусобна сарадња, као и Мастер план у функцији енергетске безбедности. Земље Западног Балкана имају исте приоритете – сигурност снабдевања, диверзификацију извора, конкурентно тржиште, веће учешће обновљивих извора енергије, а мало је вероватно да свака понаособ сама испуни све те захтеве, поручио је Антић.

Министар је подсетио на то да је Западни Балкан енергетски зависан и деценијама пати од недостајуће инфраструктуре.

Приоритети су нам изградња и финансирање алтернативних праваца снабдевања, а треба имати на уму да су такви пројекти скупи и да, по правилу, немају комерцијалне ефекте, нагласио је Антић.

У оквиру Форума одржан је мултилатерални састанак министара енергетике Србије, Грчке, Бугарске и Израела, којем је присуствовао и подсекретар Департмана за енергетику САД.

Антић је навео да посебно са бугарском министарком енергетике Теменушком Петковом има интензивну сарадњу, будући да је у току реализација пројекта гасне интерконекције између Србије и Бугарске.

Оно око чега имамо апсолутну сагласност Статакис, Петкова и ја јесте то да је потребно да радимо на свим оним пројектима који зависе од наших земаља, а то су пре свега интерконекција између Грчке и Бугарске (ИГБ), као и интерконекција између Бугарске и Србије (ИБС), навео је он.

Интерконекција Ниш–Димитровград, како је додао, наш је најважнији пројекат, који реализујемо захваљујући гранту ЕУ у износу од 49,6 милиона евра, истакао је Антић.

На састанку је констатовано да се земље залажу за диверзификацију и демонополизацију снабдевања свим кључним енергентима, као и да Србија с пуним правом има велика очекивања од изградње гасовода Турски ток, као и да је отворена за све додатне изворе снабдевања, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs