Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > За отварање три стартап центра 89 милиона динара

За отварање три стартап центра 89 милиона динара

Београд, 11. септембар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је данас прва три уговора о додели средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара у Крушевцу, Суботици и Пироту.


Поповић је том приликом навео да су ови пројекти вредни укупно 89 милиона динара, додавши да уколико желимо да имамо успешне младе иноваторе, будуће технолошке предузетнике, морамо да омогућимо младима да имају најмодернији простор и опрему за рад, што ће управо добити у регионалним иновационим стартап центрима.

Он је указао на то да ће, поред најмодерније опреме, корисници регионалних иновационих стартап центара имати на једном месту сву стручну, менторску и консултантску подршку за реализацију својих предузетничких идеја.

Имаће најбоље предаваче и менторе који ће им помоћи да своје идеје претворе у конкретне производе и услуге, које могу да пронађу своје место на домаћем и глобалном тржишту, објаснио је министар.

Према његовим речима, проблем неразвијености иновационе инфраструктуре у регионима постоји и у другим државама, и то није само проблем наше земље.

Овај програм смо направили у сарадњи са нашим колегама и експертима из Америке, Кине, Израела, Финске, Немачке и Русије. Све ове државе су имале проблем са недовољно развијеном иновационом инфраструктуром у својим регионима у прошлости, указао је Поповић.

Он је нагласио да се отварањем регионалних иновационих стартап центара даје једнака шанса младима у целој Србији, и сада ће и млади у мањим местима имати услове да искажу своје иновационе и предузетничке потенцијале као њихови вршњаци у великим градовима, попут Београда, Новог Сада и Ниша.


Јер ко зна, можда се баш у регионима и мањим местима у Србији, као некада у Смиљану или Идвору, крије неки нови Никола Тесла или нови Михајло Пупин, којег тек треба да откријемо, поручио је он.

Један од најважнијих задатака Владе је да задржи младе у Србији. Желимо да млади остану у земљи и да овде отварају своје стартап компаније. Хоћемо да им омогућимо да у Србији развијају своје идеје и да одавде мењају друштво, животе људи, па и читав свет набоље, рекао је он.

Министар је навео да је буџет за подршку иновацијама у Србији повећан пет пута и да се у извештају о иновационим перформансама европских земаља, који сваке године, на основу података УН, Еуростата и ОЕЦД, објављује Европска комисија, наша земља први пут налази испред осам чланица ЕУ, међу којима су Мађарска, Грчка, Пољска, Литванија, Хрватска, Бугарска, Румунија и Словачка.

Кабинет министра за иновације и технолошки развој расписао је јавни конкурс за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара, укупне вредности 250 милиона динара.

Средства се додељују регионалним иновационим стартап центрима Републици Србији за адаптацију простора, набавку опреме и реализацију програма рада и управљања.

АУДИО: Конференција за новинаре министра без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненада Поповића
Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs