Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Знање и иновације од кључног значаја за одрживи развој

Знање и иновације од кључног значаја за одрживи развој

Београд, 13. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да су смањење сиромаштва, квалитетније образовање, здрава животна средина, подизање економије и јачање институција најважнији циљеви одрживог развоја.


Брнабић је, отварајући субрегионалну конференцију о напретку у имплементацији Агенде 2030, истакла да, иако тежње за њихово остварење могу деловати утопијски, морамо наставити да идемо ка друштву у којем нико неће бити искључен и заборављен.

Она је нагласила да су циљеви одрживог развоја осмишљени као идеја водиља за оне који настоје да побољшају животе људи, да би свет који остављамо будућим генерацијама био бољи од овог у којем данас живимо.

Према њеним речима, циљеви су глобални, али су путеви ка њиховом остварењу другачији у свакој земљи, а спровођење је заједнички посао Владе, цивилног друштва, академске заједнице, локалних заједница и међународних институција.

Премијерка је, у том смислу, нагласила да је Србија међу првима у децембру 2015. године формирала Међуресорну радну групу за спровођење Агенде 2030, а да је Скупштина Србије такође међу првима у свету урадила процену могућности за реализацију циљева и формирала фокус групу која надгледа рад Владе у овој области.

Влада Србије, како је додала, посебну пажњу посвећује образовању, економском развоју и смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и мерама превенције и адаптације на климатске промене.

Брнабић је као услов за изградњу модерне Србије навела модерну економију, и додала да држава после периода фискалне консолидације наставља економске реформе.

Премијерка је поновила да је реформа образовања кључни приоритет Владе, односно да се млади оспособе за критичко мишљење и аналитичко размишљање без обзира на посао којим ће се бавити.

Знање, креативне идеје и иновације су од кључног значаја за наш брзи и одрживи развој, поручила је она, указавши на то да је жеља да се економија трансформише у економију засновану на иновацијама и модерним технологијама.

Према њеним речима, у току је израда нацрта закона о климатским променама, као и пројекат о повећању отпорности локалних самоуправа на климатске промене.

Такође, у изради је и нацрт националног плана за одбрану од суше, а Влада стимулише отварање података јавних институција како би они могли даље да се користе за стварање нових решења и услуга, додала је она.

Премијека је прецизирала да је и придружење ЕУ од великог значаја за напредак Србије и читавог Западног Балкана, јер се Агенда 2030 и Стратегија развоја Европе и Југоисточне Европе до 2020. године у великој мери преклапају.

Конференцију о напретку у имплементацији Агенде 2030, која се одржава у Палати Србија, организује Влада Србије, уз подршку тима Уједињених нација у Србији и Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ).

Скуп је окупио представнике влада држава региона, приватног сектора, међународних институција, а посебан фокус биће на социјалној инклузији и одрживом разоју, као и промоцији тржишне економије.

Агенду УН о одрживом развоју до 2030. године је усвојило више од 150 држава у септембру 2015. године и она обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине и друго.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs