Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Србији се отварају врата за нове инвеститоре

Србији се отварају врата за нове инвеститоре

Београд, 13. септембар 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас нову економску „офанзиву“ и одлазак српске делегације на економски форум који ће се 19. и 20. септембра одржати у кинеском граду Тијенђину, познатијем као „Летњи Давос“.

Фото: rts.rs

Мали је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да су велика очекивања у вези са том посетом, и најавио да ће се разговарати о специјалном економском пакету вредном 1,5 милијарди долара и потписивању десетак економских уговора.

Он је подсетио на одличну сарадњу са кинеским инвеститорима у Србији, додајући да је један од таквих споразума и приватизација РТБ Бор, при чему не треба заборавити ни њихову значајну инвестицију у смедеревску Железару, где су сачувана радна места.

Видели сте понуду за РТБ Бор, према којој планирају да уложе 1,46 милијарди долара. Такође, имате највећу инвестицију у Зрењанину, која предвиђа милијарду долара за производњу гума. Учешће на форуму у Кини велика је част за Србију и очекујемо да ћемо отворити разговоре о новим улагањима, рекао је министар.

Поред решења за РТБ Бор, како је подвукао, обезбедиће се капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија, при чему ће се разговарати са представницима најјачих кинеских компанија.

Према његовим речима, Србији се, захваљујући добрим економским резултатима, отварају врата за нове инвеститоре из свих крајева света, а то, заједно са одличним стањем у државној каси, води ка већим платама, што све заједно чини један круг који уводи Србију у ново „златно доба“.

Он је указао на то да економски резултати наше привреде потврђују да је Србија на добром путу, додавши да је стопа привредног раста у првих шест месеци ове године 4,9 одсто, што нас сврстава међу две највеће стопе у Европи.

Охрабрује то што је у ту стопу укључен раст више привредних грана грађевинске индустрије, пољопривреде. Када погледате стопу незапослености, од 25,9 одсто из 2013. године, у другом кварталу ове године она износи 11,9 одсто, што је дупло мање, навео је Мали и истакао да се тежи ка још нижој стопи.

Министар је такође подсетио на то да је учешће јавног дуга у БДП-у испод 60 одсто, а кренуло се са 80 одсто.

Када погледате земље у окружењу, како је напоменуо, имате Хрватску са 75,5 одсто удела јавног дуга у БДП-у, Словенију са преко 70 одсто, Црну Гору са скоро 70 одсто.

У следећих годину дана, или неколико месеци, ићи ћемо на испод 50 одсто учешћа јавног дуга у БДП-у Србије. То су озбиљни резултати у области фискалне политике, рекао је Мали.

Министар је подсетио на то да је у Србију од почетка године пристигло 1,4 милијарди евра страних директних инвестиција, што је 15,6 одсто више него прошле године.

Све ово је важно, јер на основу тих реалних резултата, имаћемо никад веће пензије од 1. октобра, и веће плате у јавном сектору до краја године. Све ово говори о томе колико су биле оправдане мере које је председник Србије Александар Вучић почео да спроводи као председник Владе 2013–2014. године, истакао је он.

Према његовим речима, полако се ради на томе да животни стандард буде виши и то је крајњи циљ Владе Србије.

Не желимо да се исплаћују пензије као што је то било 2008. године ни из чега и да имате ситуацију да земља после неколико година буде на ивици банкрота. Сада са овим стопама раста имамо реалне основе за повећање пензија, а тиме и за повећање плата. Када погледате бројке у окружењу, полако их престижемо и приближавамо се нивоу од 500 евра просечне плате, истакао је он.

Министар се осврнуо и на одлуку Владе Србије да повећа минималну цену рада за 8,6 одсто, са 143 на 155 динара по радном сату, додајући да је износ минималне зараде порастао са 24.882 динара на преко 27.000 динара.

Увек правите компромис између захтева послодаваца и синдиката. Сада идемо на то да још повећамо просечну плату, а најважнија ствар јесте да са синдикатима дођемо до заједничког циља – да минимална цена рада буде изједначена са минималном потрошачком корпом, указао је Мали.

Он је, говорећи о понудама за ПКБ, рекао да је намера Владе Србије да ПКБ нађе партнера који ће обезбедити континуитет производње и додатне инвестиције како би се и пољопривредна производња и сточарство даље развијали и обезбедила пуна права и заштита запослених.

С те стране, очекујем, ако понуда буде исправна, још једну успешну приватизацију, истакао је министар.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs