Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Јачање сарадње полиција југоисточне Европе

Јачање сарадње полиција југоисточне Европе

Београд/Беч, 13. септембар 2018. године – Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Биљана Поповић Ивковић потписала је данас у Бечу, на Министарској конференцији „Безбедност и миграције – промовисање партнерства и флексибилности“, споразум који се односи на јачање полицијске сарадње у југоисточној Европи.


У питању је Споразум о аутоматској размени ДНК података, дактилоскопских података и података о регистрацији возила, са пратећим Споразумом о спровођењу и Меморандумом о разумевању, у оквиру Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи.

У уводном излагању, Поповић Ивковић је истакла посвећеност и активно учешће Министарства унутрашњих послова Републике Србије у примени Конвенције.

Практично спровођење Конвенције значајно доприноси и постепеном приближавању капацитета органа за спровођење закона у земљама кандидатима за чланство у Европској унији, стандардима и добрим праксама Европске уније и Шенгена, поручила је она.

Према њеним речима, Министарство унутрашњих послова закључивањем овог мултилатералног споразума испуњава део обавеза које предвиђа Акциони план за Поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност у процесу приступања ЕУ.

Договор о овом споразуму, како је нагласила, представља корак напред према европској перспективи за све земље потписнице Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи са Западног Балкана, а уједно доприноси јачању полицијске сарадње међу уговорницама и унапређењу како регионалне, тако и европске безбедности.

Поповић Ивковић је поручила да ће МУП Србије наставити да се ангажује у свим процесима очувања регионалне безбедности, и да ће у оквиру својих надлежности пружити пун допринос стабилности, миру и разумевању у региону, уз пуну сарадњу са међународним партнерима.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs