Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Предлог да разредне старешине буду у деветој платној групи

Предлог да разредне старешине буду у деветој платној групи

Београд, 13. септембар 2018. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима репрезентативних синдиката у просвети о предлогу платних група и разреда у тој области који би требало да буду део закона о систему плата у јавном сектору.


На састанку је договорено да разговори буду настављени у уторак, 18. септембра, а један од предлога ресорног министарства јесте да у деветој платној групи у првом разреду буду наставници са разредним старешинством, док би остали наставници предметне наставе били у осмој платној групи, у трећем разреду.

Према предлогу Министарства, око 30.000 разредних старешина требало би да буде у платној групи 9.1. По основу отежаних услова рада у тој групи биће још 3.000 просветних радника. Осим тога, од 2019. године, постепено, на основу Правилника о стручном усавршавању и стицању звања наставника у ту платну групу и платни разред ће моћи да уђе до 25 одсто запослених у просвети.

Како је речено, корепетитори са седмим степеном стручности били би у осмој групи, као и секретари и библиотекари. Они би били изједначени са наставником предметне наставе без старешинства.

Шарчевић је оценио да је систем постављен позитивно и да мотивише, као и да нуди могућност напредовања.

Он је подсетио на то да основна делатност није једини критеријум за одређивање платне групе и оценио да је предложени модел одржив.

Састанку у Министарству просвете присуствовали су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и државни секретар Министарства финансија Јелена Танасковић.

Ружић је нагласио да је на свим састанцима министар просвете заступао управо интересе запослених у просвети.

Представници синдиката остали су при свом захтеву да сви запослени у просвети буду у деветој платној групи.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs