Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Заједничким залагањем до достојанствене Србије

Заједничким залагањем до достојанствене Србије

Београд, 14. септембар 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је напредак Србије на европском путу могућ само уколико сви заједнички радимо на остварењу коначног циља, а то је достојанствена, ефикасна, успешна и задовољна Србија.


Ђорђевић је, отварајући сесију под називом „Да нико не буде изостављен/Неједнакости“ на субрегионалној конференцији „Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030“, нагласио да је министарство којим руководи неизбежни институционални стуб у укупном развоју Србије и да, у складу с тим, има и доста планова и пројеката на којима активно ради.

Наш рад је усмерен ка незапосленима, теже запошљивим лицима, угроженим и маргинализованим групама, особама са инвалидитетом, мигрантима, лицима којима је неопходна социјална подршка, предочио је министар.

С друге стране, како је додао, ово министарство је надлежно и за послове запошљавања и предузетништва, кретања на тржишту рада, система пензионог и инвалидског осигурања, породичноправне заштите, равноправности полова, синдикалног организовања, планирања породице и заштиту породице и деце.

Према његовим речима, један од битнијих сегмената на којем Министарство ради јесте и измена и допуна Закона о раду, која је планирана за 2020. годину, чиме ће се унапредити пословање у Србији.

Сталним разговорима са послодавцима, синдикатима и страним инвеститорима трудимо се да омогућимо боље услове за рад и радницима и послодавцима, истакао је Ђорђевић.

До краја године, како је додао, у плану је и доношење закона о социјалном предузетништву и закона о раду на лизинг. Такође, један од главних пројеката јесте и увођење социјалних карата, које ће омогућити измене Закона о социјалној заштити.

Министар је, када је у питању положај мајки и подстицај рађања, истакао да су у плану нове измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, јер је пораст наталитета основни циљ Србије.

Ове године, из буџета је издвојено 58 милијарди динара за бригу о породици. Желимо да положај мајки и подстицај рађања деце буде на још већем нивоу. Морамо сви заједно да истрајемо на нашем путу ка побољшању демографске слике, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, Министарство кроз пројекте и правилну расподелу средстава, као и прилагођавањем инфраструктурних пројеката, успешно обезбеђује особама са инвалидитетом боље услове живота и њихову инклузију у друштво.

Министар је још једном подсетио на то да је Србија добила све похвале Европске уније када је у питању мигрантска криза, поготово у односу према малолетним мигрантима без пратње, којима обезбеђује основно право на образовање и безбрижно детињство.

Без обзира на то да ли радимо на испуњењу циљева усмерених ка свету без сиромаштва и глади, свету достојанственог рада и економског раста, или смо окренути смањењу неједнакости и остварењу родне равноправности, увек одговарамо на потребе свих угрожених, не доводећи у питање благостање других, којима подршка није потребна, али без чијег доприноса не бисмо могли да помогнемо угроженима, закључио је Ђорђевић.

Интегралну верзију уводног излагања министра Ђорђевића можете погледати овде.

Интегралну верзију завршне речи министра Ђорђевића можете погледати овде.
Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs