Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија отворена за сарадњу са водећим светским ИТ компанијама

Србија отворена за сарадњу са водећим светским ИТ компанијама

Београд, 14. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са оснивачем компаније "Фрејм" Николом Божиновићем и суоснивачем и генералним директором компаније "Нутаникс" Диражем Пандејем, које су лидери у области клауд софтвера.


Српско-амерички стартап "Фрејм" је пре три недеље продат "Нутаниксу" за 165 милиона долара, а његов оснивач Никола Божиновић постао је потпредседник компаније.

"Нутаникс" је најбрже растућа ИТ компанија на свету, основана је 2009. године и једна од познатих лидера у области клауд софтвера (cloud computing), чија процењена вредност износи приближно 10 милијарди долара.

Стартап "Фрејм" је основан 2012. године са седиштем у Сан Франциску и запошљава око 50 инжењера у Београду и Нишу. "Фрејм" је успео да развије сопствени софтвер који омогућава корисницима да своје апликације са рачунара и одређене софтверске алате пребацују у клауд – виртуелно складиште података.

Представници компаније "Нутаникс", са генералним директором Пандејем на челу, посетили су Београд како би се упознали са развојним тимом стартапа "Фрејм", а председницу Владе известили о својим плановима даљег развоја у Србији.

Они су изразили задовољство квалитетом кадрова у Србији, и истакли да ће њихов центар бити један од најважнијих за развој њихових призвода у будућности.

Пандеј је истакао да је циљ да се тим који "Фрејм" већ има прошири у европски развојни центар "Нутаникса" у Србији.

У следећу фазу раста крећемо пре свега са домаћим инжењерима, али ћемо паралелно градити и једну ширу организацију. Такође, у Београд планирамо да доведемо и људе са разних страна Европе и света који ће да раде за "Нутаникс", навео је он.

Божиновић је указао на то да у Србији постоји огроман потенцијал за развој ИТ индустрије, и додао да је циљ да се помере стандарди око тога шта значи радити нешто на светском нивоу из Србије.

Брнабић је подвукла да је Србија отворена и спремна за сарадњу са водећим светским компанијама у области ИТ индустрије, и изразила задовољство тиме што су представници "Нутаникса" изабрали нашу земљу за улагање и даље ширење развојног центра.

Нашој ИКТ индустрији су потребни партнери као што је „Нутаникс“, најбрже растућа софтверска компанија у историји, који ће нам помоћи да одговоримо на изазове четврте индустријске револуције и подстаћи друге домаће ИКТ компаније да развијају иновације, поручила је премијерка.

Она је додала да је "Фрејм" добар пример за све локалне ИТ компаније, јер је показала да се упорним радом и знањем може створити успешна компанија која вреди више од 150 милиона долара.

Дигитализација је један од кључних приоритета Владе Србије и она представља нашу шансу да се придружимо економски најразвијенијим земљама, закључила је Брнабић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs