Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Стоп корупцији > Ухапшено седам полицијских службеника због мита

Ухапшено седам полицијских службеника због мита

Београд, 25. септембар 2018. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да су припадници Сектора унутрашње контроле тог министарства, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили седам полицијских службеника због мита.

У саопштењу се прецизира да је пет полицијских службеника осумњичено за примање мита и злоупотребу службеног положаја, а два због примања мита.

У првој акцији ухапшени су Р. Ђ. (1970), С. Н. (1978), Д. М. (1980), И. Ђ. (1974) и Ж. П. (1977), саобраћајни полицајци запослени у Полицијској станици Лазаревац, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела примање мита и злоупотреба службеног положаја.

Сумња се да су они, од више учесника у саобраћају које су затекли у извршењу прекршаја, захтевали и примали новац у различитим износима како, у оквиру свог службеног овлашћења, не би извршили службену радњу коју су морали да изврше.

Такође, сумња се да уочене прекршаје и примењена овлашћења нису евидентирали, чиме су себи прибавили противправну имовинску корист, а против учинилаца саобраћаних прекршаја нису спроведени одговарајући прекршајни поступци.

У другој акцији полицијски службеници Сектора унутрашње контроле ухапсили су З. П. (1974) и Д. Ј. (1980), полицијске службенике Полицијске станице Стари град, због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела примање мита.

Поменути полицајци су осумњичени да су примали новац од Г. З. и Б. С., који се сумњиче за кривична дела преваре, као и од њима блиских особа, како према њима не би предузимали законом предвиђене мере и радње.

Постоје основи сумње да је З. П., након извршеног увида у евиденције МУП-а, достављао податке Г. З. о особама које су пријављивале кривична дела преваре, која су, Г. З. и Б. С. са саучесницима Н. М. (1982), С. Ј. (1978) и Л. Ј. (1981) вршили на територији Београда.

Г. З. и Б. С. се терете да су грађане обмањивали при бројању новца код куповине или продаје девиза, на тај начин што су, симулирајући поновно бројање, задржавали део новца за себе.

Након добијених података из евиденција МУП-а о оштећеним грађанима, Г. З. и Б. С. су их проналазили и на њих, како се сумња, вршили утицај да одустану од поднетих кривичних пријава, обећавајући им притом враћање узетог новца.

Свим осумњиченим полицијским службеницима одређено је задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.

Због постојања основане сумње да су извршили кривично дело давање мита, по налогу надлежног тужилаштва, ухапшени су и Г. З. (1972), Б. С. (1969), Н. М. (1982), С. Ј. (1978) и Л. Ј. (1981), а затим им је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.


Документи
Предлог закона о Агенцији за борбу против корупције
Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких странака
Предлог закона о јавним набавкама
Национална стратегија за борбу против корупције

ГРЕКО
Група земаља задужена за надзор у борби против корупције (ГРЕКО) - интернет презентација
Извештај о усклађености за Републику Србију
Извештај Републике Србије о мерама које су предузете ради испуњавања препорука групе држава за борбу против корупције
Прилог о обуци
Евалуациони извештај о Републици Србији

Акције
"Отворена линија" - кампања Управе царина Министарства финансија Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs